Studieuppgifter – Etik

 

Etik & Moral

1. Förklara kort hur man resonerar om man är:

a. Pliktetiker

b. Konsekvensetiker

c. Avsiktsetiker

d. Situationsetiker

 

2. Vad menar man med det olika begreppen ”etik” och ”moral”?

 

 

Etiska resonemang

A. Resonera kring de följande situationer. Identifiera de etiska frågeställningarna/problemen, resonera utifrån de olika resonemangsmodellerna och ta ställning:

1. Adam och Eva har tre söner och väntar nu sitt fjärde barn och de drömmer båda om en lite tjej. På ultraljudet får de veta att de väntar ännu en pojke, och de känner sig lite besvikna då de både trott att de faktiskt skulle få en flicka den här gången. I bilen på vägen hem börjar de prata om sina alternativ och lyfter möjligheten av avsluta graviditeten för att försöka på nytt att få en flicka.

2. 89-åriga Isak har de senaste sju åren inte kunnat kliva upp ur sin säng. Benen orkar inte längre och hans kropp har magrat ur. Han har liggsår och har tappat livsgnistan. Varje vecka får han besök av sin dotter Rakel och en dag ber han henne med svag röst att hjälpa honom att avsluta sitt liv.

3. 15-årige Noah ligger efter en otäck mopedolycka i respirator. Läkarna ger inte mycket hopp till hans förtvivlade föräldrar. När hans föräldrar sitter där vid hans sjukhussäng inkommer en ny patient till sjukhuset, en 45-årig man. Mannens tillstånd är kritiskt, men han kan överleva om han får ett nytt hjärta. Noahs föräldrar får frågan…

4. Maria och Johannes har varit tillsammans i snart tre år. På festen förra helgen råkade Maria bli lite för full och hamnade i säng med en av Johannes kompisar. Hela veckan har Maria funderat över hur hon ska göra nu, det betydde ju ingenting för henne. Dessutom är ju killen hon var med och Johannes inte direkt superpolare. Men man kanske ska vara ärlig. Maria vet varken in eller ut.

 

B. Egna scenarion/dilemman

Välja några egna etiska områden eller frågeställningar och beskriv ett dilemma som kan uppstå. Resonera också kring det dilemma du målat upp. Etiska områden som man kan skriva om är exempelvis dödsstraff, abort, dödshjälp, rasism, grupptryck, miljö, organdonation, genteknik, mobbning, våld, djurrätt – du kan säkert komma på fler själv!