Höstterminen 2016 är igång!

Då är religionsfröknarna, likt alla andra religionslärare där ute förstås, igång med religionsundervisningen igen…och sakta väcker vi liv i websidan igen. Sakta men säkert har vi börjat lägga upp lite nytt material och uppdatera våra infosidor. Ha tålamod med oss! :)

Religionsfröknarnas nyårslöfte?

Religionsfröknarna har minst sagt var osynliga här på bloggen och vad gäller nytt material och uppdateringar på sidan…dagarna har gått i blixtens hastighet och schemat har varit fullspäckat. Under hösten har vi tillsammans med studieförbundet Ibn Rushd och Korskyrkan här i kommunen bedrivit en dialogprojekt på skolan i syfte att skapa samtal och dialog mellan olika grupper. Projektet är nu avslutat och nya spännande projektplaner görs upp inför framtiden.

Vår religionsundervisning har detta läsår börjat i etiken och först nu efter jullovet har vi påbörjat arbete med de linjära världsreligionerna. Vi har sett första avsnittet av ”The Bible” som en inledning med utgångspunkt i Abraham, och avsnittet var uppskattat av de flesta elever. Ett litet tips! :)

Vår ambition är att sätta igång och arbeta med uppdateringar och nytt material…vi törs kanske inte gå så långt som att avge ett löfte – men vi ska göra vårt bästa!

 

 

Helgon och paradis

För 624 år sedan, 1391,  fick Sverige sitt första och hittills enda helgon – heliga Birgitta. Idag har dock påven Franciscus utfärdat ett dekret om att Elisabeth Hesselblad kommer att få upphöjelsen och bli Sveriges andra helgon. Hesselblad föddes 1870 och växte upp i Falun – Religionsfröknarnas hemtrakter. Hon konverterade till katolicismen som 32-åring och fick året efter en uppenbarelse utanför Birgittaklostret om att väcka liv i Birgittinorden. eHesselbladHesselblad dog i Rom år 1957 där hon verkat i många år. ”Hon är verkligen en förebild på konkret barmhärtighet. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret på Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga,” skriver Anders Arborelius, biskop för den katolska kyrkan i Sverige, i ett pressmeddelande. Elisabeth Hesselblad saligförklarades redan år 2000 av dåvarande påven Johannes Paulus II. När själva helgonförklaringen sker är ännu inte officiellt, men det kommer att bli en högtidlig ceremoni i Peterskyrkan i Rom då det är dags. Spännande!

annelieParadise

Från högtidligheter till vardagslunk. Häromdagen publicerade Lärarförbundets pedagogiska magasin Alfa ett reportage från Religionsfröknarnas klassrum. ”Allt kokar ner till Paradise Hotel”. En annan del av religionsämnets fantastiska spännvidd – högt och lågt, vitt och brett. Du kan läsa artikeln här.

Alfa 1

Alfa 2

Läsårsstart

Religionsfroknarna har inte riktigt hunnit igång med arbetet med sidan för i år – men vi har jobbat desto mer med vår dagliga verksamhet så här under terminsstarten. Förutom att vi arbetat med årets pedagogiska planering av religionskursen och satt den i sjön så har vi också startat upp ett projekt på skolan tillsammans med Korskyrkan här i kommunen och studieförbundet Ibn Rushd. Projektet syftar till att öka förståelsen mellan olika kulturer och elever och en kristen representant och en muslimsk representant finns på skolan några dagar i veckan för att prata med elever – förstås inte ur ett religiöst perspektiv utan ett mänskligt. Vi kommer också att ha lektionsupplägg tillsammans. Vi startade upp projektet genom att samla alla elever i skolans hörsal där vi presenterade projektet lite kort och visade filmen ”Trevlig folk” – en film som Religionsfroknarna varmt rekommenderar till den som inte sett den!

Nu är vi igång med läsåret 15/16! :)

 

 

Höstterminen, so far…

Av bloggen att döma ser det ut som att Religionsfröknarna gått i ide. Det har vi inte.

Vi är, efter ett års tjänstledighet, tillbaka på Erikslundsgymnasiet igen. Vi började terminen med flytt av arbetsrum och har äntligen installerat oss i det nya rummet. Och religionsundervisningen är ju förstås i full gång. Just nu är kristendom på tapeten, och förra veckan fick vi besök på lektionen av Svenska Kyrkan. Eleverna fick en givande liten föreläsning och fick höra hur man kan leva och se på livet som kristen. Många bra frågor fick svar.

IMG_6521.JPG

Lite andra religionsrelaterade aktiviteter har vi också hunnit med. En andlig kryssning har vi varit på, fullspäckad med föreläsningar där vi fått veta allt från religiositet i Peru till drömtydning och hypnos. Våra diskussioner efteråt handlade mycket om hur New Age-rörelsen utvecklats sedan vi själva studerade religion…och den utvecklingen är vi väldigt intresserade av att lära oss mer om.

IMG_6501.JPG

 

Vi har också figurerat i Skolvärlden, Lärarnas Riksförbunds tidning. Förstås jätteroligt att de hörde av sig och ville besöka oss, och förstås jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas! Vi förväntade oss någon liten spalt om oss, och det var en skräckblandad överraskning att se att vi upptog flera sidor…och i ärlighetens namn…huh vilka bilder!

IMG_6599.JPG

 

Nu tar vi två dagars höstlov…och efter lovet ska vi försöka ta oss i kragen vad gäller vår högst eftersatta webbsida!

 

Det börjar dra ihop sig…

Höstterminen börjar närma sig och Religionsfröknarna startar upp arbetet så smått denna vecka. Ledigheten har varit fantastisk, vilken varm sommar vi haft!
Efter en föräldraledighet och en tjänstledighet är Religionsfröknarna denna terminsstart nu tillbaka tillsammans igen…och ser fram emot att ta nya tag!
Vi tjuvstartar och tar en liten kick-off och ”jobbasemster” i Barcelona.
Idag: Sagrada Familia

20140804-221112-79872078.jpg

Ulf Ekman blir katolik

Idag kl 11.00 gick Ulf Ekman offentligt ut med att han och hans fru lämnar Livets ord – den kyrka han själv grundat – för att konvertera till katolicismen. I dagens DN (Därför lämnar jag Livets ord) skriver han om bakgrunden till beslutet. Han anger att han är bekymrad över splittringen i kristenheten och att han söker sig tillbaka till något han upplever vara mer fundamentalt och beständigt. Han säger att han och Livets ord har uträttat mycket gott under rörelsens 30 år, men säger sig också känna sig skyldig till att genom Livets ord ha varit ”en del av den ständigt pågående protestantiska fragmentiseringen av kristenheten”, och beklagar att han bidragit till ovänskap och meningsskiljaktigheter bland kristna.

Att grundaren av en religiös rörelse väljer att lämna rörelsen och konvertera (även om det inte är för en annan religion utan för en annan inriktning) är mycket ovanligt. Religionsfröknarna känner för närvarande inte till något sådant fall i modern tid.

Hur detta påverkar Livets ord som kyrka är ännu för tidigt att säga. Ulf Ekman lämnade över sitt ”förste-pastorskap” i Livets ord i maj 2013 (då han efterträddes av Joakim Lundqvist), men är i egenskap av grundare en betydande person för rörelsen. Vi ser det som en intressant händelse och inväntar de reaktioner och den debatt som förmodat kommer att följa av detta.

 

Att döda barn..?

En etiskt känslig och högst diskutabel lag röstades idag igenom i Belgien. Dödshjälp för barn. Sedan 2002 tillåter Belgien dödshjälp för vuxna, men nu utvidgas alltså lagen till att omfatta svårt sjuka barn om både barnet, föräldern och även läkare uttrycker sådan vilja. Nederländerna har en lag som tillåter dödshjälp men sätter en nedre gräns på 12 år, men den nya belgiska lagen tillåter alltså dödshjälp oavsett barnets ålder så länge barnet är obotligt sjukt och lidande inte kan förhindras. Kristdemokraterna röstade emot denna lag och religiösa företrädare, kristna, muslimska och judiska ledare, har lämnat in en gemensam deklaration mot lagen skriver SvD. En kristdemokratisk invändning från ledamoten Els van Hoof var att barns hjärnor utvecklas fram till 18 års ålder och att barn därmed inte är kapabla att fatta ett sådant beslut skriver SVT och har också intervjuat en läkare som ställer sig kritisk till lagen och menar att man i princip alltid kan ge smärtlindring och att hon aldrig mött ett barn som vill dö.

En mycket svår diskussion tycker Religionsfröknarna som är lite förvånade över att lagen passerade med så pass stor marginal som den gjorde; dödshjälp i sig är ju en etisk fråga att vrida och vända på och om det då gäller barn, som ju faktiskt kanske inte fullt ut kan förstå konsekvenserna av ett sådant beslut eller som kanske inte ens riktigt förstår det definitiva med döden, gör ju frågan än mer komplex.

Hur resonerar du?

 

 

2013 – vilket år!

2013 har på många sätt varit ett helt fantastiskt år för Religionsfröknarna.

bild (2)

 

 

 

 

 

 

Vi tilldelades det pedagogiska priset på 25.000 kronor. Vilket gav oss möjlighet till en alldeles fantastisk upplevelse. Resan till Jordanien, med allt att se och uppleva där. Vi besökte klippstaden Petra, Döda havet, Jordanfloden med alla pilgrimer, Jesu dopplats, Mount Nebo/Mosesberget och tittade ut över Jeriko och Palestina. Vi reste runt och särskilt Amman, Madaba och Aqaba utforskades. Vi besökte en grekisk-ortodox gudstjänst under påsken och vi besökte moskéer, tempel och museer.

IMG_2245

 

 

 

 

 

 

IMG_2510

 

 

 

 

 

 

IMG_2420

 

 

 

 

 

 

IMG_2394

 

 

 

 

 

(Mer här och här).

Men Jordanienresan var ju inte den enda resan detta år, vi var ju också till Polen. I januari började vi en utbildning till DOS-ambassadörer tillsammans  med en grupp elever som skulle arbeta för att motverka främlingsfientlighet, i vad vi kallar Projekt: Respekt, på skolan men också i kommunen. För att verkligen få förståelse för vilka konsekvenser hat mot folkgrupper kan leda till åkte vi, Religionsfröknarna, tillsammans med de sju eleverna till Polen, i första hand Oswiecim men också Krakow och Rabka. Vi besökt arbets- och dödslägrenAuschwitz I ”Stammlager”, Auschwitz I II ”Birkenau*” och Plasow. Vi vandrade i de judiska kvarteren, besökte synagogor och gravplatser. En upplevelser som nog sitter i oss alla för livet…för vem kommer att glömma de gigantiska högarna med hår eller de där små röda skorna?

Polen dag 2 084

 

 

 

 

 

 

Polen dag 2 141

 

 

 

 

 

 

20130529-121740.jpg

 

 

 

 

 

 

Polen dag 1 121

 

 

 

 

 

 

 

 

POLEN DAG 3 076

 

 

 

 

 

(Mer här)

Under året har vi också varit ute och föreläst, vi har varit i stadshuset och presenterat vårt arbete för våra politiker och vi har arrangerat Religionsdagar för såväl elever som fortbildning för lärare.

20131007-193318.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Religionsdagens panel

 

 

 

 

 

 

..och emellan allt så har vi jobbat, bedrivit undervisning, också!

Senare delen av året har inneburit andra sorters förändringar och resulterat i att ingen av Religionsfröknarna finns på skolan så här vid årets slut. Malin är tjänstledig och provar annan tjänst medan Annelies liv berikats ytterligare med en liten bebis.

Året har kantats av hårt arbete och ibland har vi nästan jobbar dygnet runt – men det är ett år vi aldrig kommer att glömma!

Gott Nytt År till er alla från Religionsfröknarna!

Äntligen lite ordning

Hela hösten har vi ju som bekant haft trassel med sidan. Sidor och uppgifter har försvunnit och rubriker har hamnat i oordning…men nu, äntligen, är problemen lösta och ordningen återställd. Och vi har till och med fått dit lite ny info! Nu hoppas vi att sidan är användbar igen!
Det enda som nu återstår är att lösa mysteriet med varför färgerna på denna sida ändrats utan att vi ändrat några koder…men det är ju i alla fall ett mindre bekymmer!