Höstterminen, so far…

Av bloggen att döma ser det ut som att Religionsfröknarna gått i ide. Det har vi inte.

Vi är, efter ett års tjänstledighet, tillbaka på Erikslundsgymnasiet igen. Vi började terminen med flytt av arbetsrum och har äntligen installerat oss i det nya rummet. Och religionsundervisningen är ju förstås i full gång. Just nu är kristendom på tapeten, och förra veckan fick vi besök på lektionen av Svenska Kyrkan. Eleverna fick en givande liten föreläsning och fick höra hur man kan leva och se på livet som kristen. Många bra frågor fick svar.

IMG_6521.JPG

Lite andra religionsrelaterade aktiviteter har vi också hunnit med. En andlig kryssning har vi varit på, fullspäckad med föreläsningar där vi fått veta allt från religiositet i Peru till drömtydning och hypnos. Våra diskussioner efteråt handlade mycket om hur New Age-rörelsen utvecklats sedan vi själva studerade religion…och den utvecklingen är vi väldigt intresserade av att lära oss mer om.

IMG_6501.JPG

 

Vi har också figurerat i Skolvärlden, Lärarnas Riksförbunds tidning. Förstås jätteroligt att de hörde av sig och ville besöka oss, och förstås jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas! Vi förväntade oss någon liten spalt om oss, och det var en skräckblandad överraskning att se att vi upptog flera sidor…och i ärlighetens namn…huh vilka bilder!

IMG_6599.JPG

 

Nu tar vi två dagars höstlov…och efter lovet ska vi försöka ta oss i kragen vad gäller vår högst eftersatta webbsida!

 

Det börjar dra ihop sig…

Höstterminen börjar närma sig och Religionsfröknarna startar upp arbetet så smått denna vecka. Ledigheten har varit fantastisk, vilken varm sommar vi haft!
Efter en föräldraledighet och en tjänstledighet är Religionsfröknarna denna terminsstart nu tillbaka tillsammans igen…och ser fram emot att ta nya tag!
Vi tjuvstartar och tar en liten kick-off och ”jobbasemster” i Barcelona.
Idag: Sagrada Familia

20140804-221112-79872078.jpg

Ulf Ekman blir katolik

Idag kl 11.00 gick Ulf Ekman offentligt ut med att han och hans fru lämnar Livets ord – den kyrka han själv grundat – för att konvertera till katolicismen. I dagens DN (Därför lämnar jag Livets ord) skriver han om bakgrunden till beslutet. Han anger att han är bekymrad över splittringen i kristenheten och att han söker sig tillbaka till något han upplever vara mer fundamentalt och beständigt. Han säger att han och Livets ord har uträttat mycket gott under rörelsens 30 år, men säger sig också känna sig skyldig till att genom Livets ord ha varit ”en del av den ständigt pågående protestantiska fragmentiseringen av kristenheten”, och beklagar att han bidragit till ovänskap och meningsskiljaktigheter bland kristna.

Att grundaren av en religiös rörelse väljer att lämna rörelsen och konvertera (även om det inte är för en annan religion utan för en annan inriktning) är mycket ovanligt. Religionsfröknarna känner för närvarande inte till något sådant fall i modern tid.

Hur detta påverkar Livets ord som kyrka är ännu för tidigt att säga. Ulf Ekman lämnade över sitt ”förste-pastorskap” i Livets ord i maj 2013 (då han efterträddes av Joakim Lundqvist), men är i egenskap av grundare en betydande person för rörelsen. Vi ser det som en intressant händelse och inväntar de reaktioner och den debatt som förmodat kommer att följa av detta.

 

Att döda barn..?

En etiskt känslig och högst diskutabel lag röstades idag igenom i Belgien. Dödshjälp för barn. Sedan 2002 tillåter Belgien dödshjälp för vuxna, men nu utvidgas alltså lagen till att omfatta svårt sjuka barn om både barnet, föräldern och även läkare uttrycker sådan vilja. Nederländerna har en lag som tillåter dödshjälp men sätter en nedre gräns på 12 år, men den nya belgiska lagen tillåter alltså dödshjälp oavsett barnets ålder så länge barnet är obotligt sjukt och lidande inte kan förhindras. Kristdemokraterna röstade emot denna lag och religiösa företrädare, kristna, muslimska och judiska ledare, har lämnat in en gemensam deklaration mot lagen skriver SvD. En kristdemokratisk invändning från ledamoten Els van Hoof var att barns hjärnor utvecklas fram till 18 års ålder och att barn därmed inte är kapabla att fatta ett sådant beslut skriver SVT och har också intervjuat en läkare som ställer sig kritisk till lagen och menar att man i princip alltid kan ge smärtlindring och att hon aldrig mött ett barn som vill dö.

En mycket svår diskussion tycker Religionsfröknarna som är lite förvånade över att lagen passerade med så pass stor marginal som den gjorde; dödshjälp i sig är ju en etisk fråga att vrida och vända på och om det då gäller barn, som ju faktiskt kanske inte fullt ut kan förstå konsekvenserna av ett sådant beslut eller som kanske inte ens riktigt förstår det definitiva med döden, gör ju frågan än mer komplex.

Hur resonerar du?

 

 

2013 – vilket år!

2013 har på många sätt varit ett helt fantastiskt år för Religionsfröknarna.

bild (2)

 

 

 

 

 

 

Vi tilldelades det pedagogiska priset på 25.000 kronor. Vilket gav oss möjlighet till en alldeles fantastisk upplevelse. Resan till Jordanien, med allt att se och uppleva där. Vi besökte klippstaden Petra, Döda havet, Jordanfloden med alla pilgrimer, Jesu dopplats, Mount Nebo/Mosesberget och tittade ut över Jeriko och Palestina. Vi reste runt och särskilt Amman, Madaba och Aqaba utforskades. Vi besökte en grekisk-ortodox gudstjänst under påsken och vi besökte moskéer, tempel och museer.

IMG_2245

 

 

 

 

 

 

IMG_2510

 

 

 

 

 

 

IMG_2420

 

 

 

 

 

 

IMG_2394

 

 

 

 

 

(Mer här och här).

Men Jordanienresan var ju inte den enda resan detta år, vi var ju också till Polen. I januari började vi en utbildning till DOS-ambassadörer tillsammans  med en grupp elever som skulle arbeta för att motverka främlingsfientlighet, i vad vi kallar Projekt: Respekt, på skolan men också i kommunen. För att verkligen få förståelse för vilka konsekvenser hat mot folkgrupper kan leda till åkte vi, Religionsfröknarna, tillsammans med de sju eleverna till Polen, i första hand Oswiecim men också Krakow och Rabka. Vi besökt arbets- och dödslägrenAuschwitz I ”Stammlager”, Auschwitz I II ”Birkenau*” och Plasow. Vi vandrade i de judiska kvarteren, besökte synagogor och gravplatser. En upplevelser som nog sitter i oss alla för livet…för vem kommer att glömma de gigantiska högarna med hår eller de där små röda skorna?

Polen dag 2 084

 

 

 

 

 

 

Polen dag 2 141

 

 

 

 

 

 

20130529-121740.jpg

 

 

 

 

 

 

Polen dag 1 121

 

 

 

 

 

 

 

 

POLEN DAG 3 076

 

 

 

 

 

(Mer här)

Under året har vi också varit ute och föreläst, vi har varit i stadshuset och presenterat vårt arbete för våra politiker och vi har arrangerat Religionsdagar för såväl elever som fortbildning för lärare.

20131007-193318.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Religionsdagens panel

 

 

 

 

 

 

..och emellan allt så har vi jobbat, bedrivit undervisning, också!

Senare delen av året har inneburit andra sorters förändringar och resulterat i att ingen av Religionsfröknarna finns på skolan så här vid årets slut. Malin är tjänstledig och provar annan tjänst medan Annelies liv berikats ytterligare med en liten bebis.

Året har kantats av hårt arbete och ibland har vi nästan jobbar dygnet runt – men det är ett år vi aldrig kommer att glömma!

Gott Nytt År till er alla från Religionsfröknarna!

Äntligen lite ordning

Hela hösten har vi ju som bekant haft trassel med sidan. Sidor och uppgifter har försvunnit och rubriker har hamnat i oordning…men nu, äntligen, är problemen lösta och ordningen återställd. Och vi har till och med fått dit lite ny info! Nu hoppas vi att sidan är användbar igen!
Det enda som nu återstår är att lösa mysteriet med varför färgerna på denna sida ändrats utan att vi ändrat några koder…men det är ju i alla fall ett mindre bekymmer!

Världen har blivit en stor man fattigare

Under kvällen kom meddelandet till världen: Nelson Mandela har gått ur tiden. Den forna sydafrikanske presidenten (1994-1999) var mannen som blev en symbol för antiapartheidkampen under sina 27 år i fängelse. Han blev den förste demokratiskt valda presidenten. ”Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg.”, twittrar utrikesminister Carl Bildt.
Mandela dog 95 år gammal i sitt hem.
Religionsfröknarna tänder ett ljus gör att hedra en stor man som gjort stor skillnad.

Hutteriter och klaner

Bara här om dagen pratade Religionsfröknarna om hutteriterna och om hur lite man läser och ser om hutteriter (inte minst i läroböcker). Därför var det väldigt roligt att upptäcka att det går en dokumentärserie om hutteriterna på National Geographic, ”Hutteriter – en amerikansk rörelse”. Så nu har ett avsnitt setts och naturligtvis måste de andra ses!

20131118-091625.jpg

Även igår kväll, eller inatt beroende på vad man har för tidsperspektiv, visades en intressant dokumentär om KKK. Dokumentären visade främst två klaner inom KKK och hur de arbetar för att tvätta bort rasismstämpeln och bli accepterade som en kristen gren. Tyvärr var det lite trassel med sändningen och Religionsfröknarna släckte lampan utan att ha sett slutet.

20131118-093105.jpg

Döden, döden, döden…

…så heter den nya programserie som hade premiär ikväll på SVT. Religionsvetaren Anna Lindman, som tidigare varit programledare för ”Från Sverige till himlen”, kommer i åtta avsnitt att behandla döden – och rädslorna och frågorna som många bär på kring döden – ur olika aspekter. Kvällens avsnitt handlade om hur hanteringen av döda kroppar går till.

Religionsfröknarna gillade premiäravsnittet och tycker att Anna Lindman, precis som i sina tidigare program, tar upp intressanta och känslomässigt svåra frågor på ett varsamt sätt. Vi ser fram emot de kommande sju avsnitten.

Om du missade kvällens avsnitt kan du gå in och se Döden, döden, döden på SVT Play.

Andlighetsmässor

I helgen var det en inspirationsmässa i Borlänge, med mässutställning och föreläsningar.

20131104-190121.jpg

I två dagar kunde man lyssna på föreläsningar och delta i workshops om allt från personlig utveckling och andlighet till hur det är att arbeta som medium, frigörande dans, häxor och schamaner, psykomagi och mycket mera. Man kunde också delta i trummeditationer och gruppmeditationer och prova på en mängd olika behandlingar. Alla besökare fick också möjlighet att bli spådd i runor gratis. En mycket spännande mässa!

20131104-190315.jpg

20131104-190332.jpg

 

Från en annan spännande mässa, som Religionsfröknarna inte hade möjlighet att delta i, kom rapporter idag; tidningen Näras andliga kryssning med många kända föreläsare och utställare. Det verkar ha varit en väldigt spännande kryssning, och nu måste Religionsfröknarna snabbt säkra sina platser till nästa års andliga kryssning!

20131104-190352.jpg