Den religiösa icke-konfessionella skolan…

Under senare hälften av förra veckan och under denna vecka har det skrivits en del i media om den skola som blivit anmäld till skolinspektionen då de lät eleverna lära sig utöva yoga med syftet att få en lugnare arbetsmiljö. Anmälaren ansåg att detta var religiöst och därmed stred mot skolans krav på icke-konfessionalitet. Anmälaren fick rätt i sak, och därmed får elever inte utöva yoga i skolan. Intressant.

Eller är det? Ja, kanske. För vad är egentligen religion och vad är religiöst? Yoga är en meditationsform med rötter i hindusimen och buddhismen. Absolut. Är det religiöst att utöva yoga? Ja, om det är det måste vi kanske konstatera att hindusimen fått ett rejält uppsving i vårt sekulära Sverige. För visst är det väl så att mer eller mindre varenda träningsanläggning numer erbjuder yoga, som avslappnings- och träningsform. Visserligen inte ledda av någon hinduisk guru, men det var väl knappast yogaövningarna i skolan heller. Är alla dessa människor som idag utövar yoga religiösa? En synnerligen ovetenskaplig förmodan är att den stora majoriteten inte ens tänker på att deras träningsform har religiöst ursprung. Hur det än är med den saken måste man ju ändå, i och med detta, ta sig en funderare kring vad som är religiösa inslag i skolan och därmed borde förbjudas, eller? För hur ska vi göra? Ska barn i svensk, icke-konfessionell, skola få fira påsk och rita påskteckningar? Fira jul? Ska svensk skola ens ha påsk- och jullov och ska de vara lediga på Kristi himmelsfärd? Ska det vara tillåtet att ha examen eller andra samlingar i kyrkan? Sjunga psalm 199 – mer känd som ”Den blomstertid nu kommer”? Skulle vi göra en djupare analys skulle vi förmodligen hitta en rad inslag i vår svenska, icke-konfessionella, skola som har sitt ursprung i religion. Dessa inslag ses dock, av gemene man, inte som religiösa, utan som delar av vår tradition och kultur…ett kulturarv som vi vill föra vidare.

Självklart ska vi ha en icke-konfessionell skola – men vi kanske borde reda ut vad som egentligen är konfessionellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>