Förföljda kristna

Igår kunde man i katolska Signum läsa om hur den nya islamistiska parlamentariska grupperingen al-Adala (rättfärdighet) i Kuwait arbetar för att minimera icke-muslimska grupper i landet. Al-Adala vill införa sharialagar, och den 12 april röstades det igenom ett förslag om att införa dödsstraff mot blasfemi, vilket bland annat innefattar försmädelser mot profeten Muhammed. Al-Adala vill också begränsa/skära ner antalet kultplatser för andra religioner än islam, vilket kommer att innebära färre församlingsplatser och eventuellt förbud mot kyrkor. Kuwaits 350 000 kristna invånare har förmodligen kärvare tider att vänta framöver.

Den 29 april rapporterade bl.a. Svd om en ny terrorattack mot kristna i norra Nigeria där tio gudstjänstbesökare dödades. Det var förmodligen islamistiska gruppen Boko Haram som stod bakom dådet, även om de inte officiellt tagit på sig skulden. Flera hundra kristna civila har dödats under året och under förra året dödades uppemot 1000 kristna i norra Nigeria av Boko Haram, vilka vill ”rensa” landet från kristna.

Situationen i dessa två länder klassas ändå inte som de allvarligaste för kristna, globalt sett. Enligt organisationen Open Doors kartläggning trakasseras kristna i 2/3 av världens länder. Man har upprättat en lista, och då hamnar Kuwait på 30:e plats av de länder där det innebär risk för förföljelse om man är kristen. Norra Nigeria hamnar på 13:e plats. Högst hamnar Nordkorea enligt Open Doors. I en artikel i Världen idag från december 2011 anges att mellan 50 000 och 70 000 norkoreanska kristna sitter i fångläger på grund av sin tro, då tillbedjan av någon annan än den Store Ledaren (alltså diktatorn) är förbjuden.

Religionsfrihet är långt ifrån en realitet i majoriteten av världens länder, liksom övrig yttrandefrihet och möjligheten att leva det liv man vill. Att inskränka människors inställning till existentiella frågor och förfölja oliktänkande är inte hållbart i en demokrati, anser Religionsfröknarna. Måtte vi aldrig hamna där igen i vårt land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>