Armhålor och kvinnoförtryck…

Religionsfröknarna fascineras av den hår-under-armarna-debatt som rasat sedan i lördags då en kvinnas orakade armhåla zoomades in under Melodifestivalsändningen. Reaktionerna lät inte vänta. De senaste dagarna har det skrivits om kvinnan i en rad artiklar, pratats om det på radio och på facebook har bilder publicerats och event skapats. Kvinnor publicerar bilder på sina orakade armhålor och på eventet ”Ta tillbaka håret” planerar nästan 8.800 kvinnor i Sverige att låta håret växa. Kommentarer rasar in, ”Äckligt!”, ”Vidrigt!” och en lång rad betydligt starkare yttranden. I bloggar och i artiklar framförs starka åsikter, kvinnor i Sverige idag, 2012, borde ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Könsmönster, förväntningar och normer debatteras och paralleller dras till länder och kulturer där kvinnor måste dölja sitt hår och bära niqab eller burka. Kvinnorförtrycket i Sverige har fått ett ansikte…eller en armhåla. Sverige är inte bättre än något annat kvinnoförtryckande land…eller?

Kanske är debatten viktig? Men kanske kan man också tycka att den är något ur proportion? Självfallet ska varje kvinna, varje människa, i dagens Sverige ha rätt att bestämma huruvida man vill raka sin behåring eller inte. Det är fantastiskt att så många kvinnor ställer upp bakom den kvinna som över en natt befinner sig i en storm och som blir kraftig trakasserad. Det märkliga är att det behövs. Att kvinnor behöver bilda en folkrörelse i Sverige för att manifestera sin rätt att inte raka sin kropp. En självklar rättighet tycker religionsfröknarna…och samtidigt som vi rasar över kvinnoförtrycket i Sverige kan vi idag på SVT följa barn i Bangladesh som blivit bortrövade och hålls som sexslavar på Bordeller. En (kanske?) 13-årig flicka berättar om hur hon tvingas arbeta hela tiden, annars blir hon slagen. Hon saknar sin mamma. Vi kan också i en rad utländska tidningar läsa om de 90 ungdomar som stenades till döds då de tillhörde en subkultur som ansågs tillhöra Djävulen (emo). Vi kan också idag läsa (ex. här) att 47 kvinnor och barn hittats dödade i staden Homs, sargade, blodiga, våldtagna. I måndags kunde vi läsa att en amerikansk soldat dödade 16 civila, kvinnor, barn och gamla, i deras hem i Afghanistan. Idag kan vi också bevittna hur flickebarn i Egypten utsätts för könsstympning trots att det är förbjudet (Sveriges radio har ett bildspel, artikel och sändning här). Varje minut dör en kvinna i tredje världen i barnsäng. 68 000 kvinnor dör varje år på grund av olagliga eller på annat sätt illa utförda aborter. I Sverige misshandlas en kvinna var 20:e minut och en kvinna våldtas var 45:e minut.

Nej, ingen hade reagerat på en mans orakade armhåla. Ja, det är orättvist att man reagerar på en kvinnas orakade armhåla. Ja, var och en har rätt att bestämma själv…Let´s move on…

2 reaktion på “Armhålor och kvinnoförtryck…

  1. Funderar över vilken makt media har, och hur detta medium väljer sina ”nyheter”? Vem är vi som läser och följer spektaklet när det finns så många viktigare nyheter att förmedla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>