Rättegång mot andeutdrivning

Idag inleddes den uppmärksammade rättegången i Borås tingsrätt mot den pappa, styvmamma och de två pastorer som nu står åtalade för grov misshandel och grov fridskränkning. De åtalade ska under ungefär ett års tid ha utsatt en då 12-årig flicka för olika former av exorcism, då man ansåg att onda andar besatt flickans kropp och hon var en häxa. Flickan har, enligt Sveriges Radio, berättat om svält, hur hon bränts med glödande knivar och om hur man dunkat hennes huvud i golvet och hällt olja och vitlök i hennes ögon. På SvD kan man läsa att hon också ska ha filmats framför församlingen under förnedrande omständigheter. I samma artikel framgår att åklagare inledde dagens förhandling med att påvisa de religiösa motiv som finns till misshandeln och kränkningarna. Enligt Aftonbladet kom fallet i dager då socialtjänsten i Borås fick in flera anmälningar under 2010. Flickan är idag 14 år och placerad i fosterhem. Samtliga inblandade är kristna, men med en folktro på andeväsen, häxor och demoner. Religionsfröknarna följer fallet och förfasas naturligtvis över det som skett och gjorts mot flickan, och anser självfallet att rätten att utöva sin religion eller folktro aldrig får stå över de mänskliga rättigheterna. Men vi ser också en problematik i detta. Kan man ställa människor till svars då de utövat vad de trott vara det rätta, det som deras tro påbjuder och detta med stöd av en församling och två pastorer. Har man gjort fel om man gjort det man i sitt sinne och sitt hjärta trott var det bästa för den andra personen? Kan man åberopa något som liknar ”god tro” om man gjort det som är självklart rätt i en kultur men brott i en annan? På vilket etiskt plan ska man resonera?

Som sagt, Religionsfröknarna anser att religionsfriheten är en självklar rättighet, men den får aldrig ställas över individens rättighet och resultera i kränkningar eller misshandel, och ett brott mot Sveriges lag är förstås ett brott och de skyldiga ska hållas ansvariga. Men frågan har också ytterligare en dimension.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>