Heltäckande slöja i skolan?

I Aftonbladet idag kritiserar Jan Guillou skolverkets generella acceptans av att flickor bär niqab eller burka, alltså heltäckande slöja där ansiktet är dolt, i skolan. I de riktlinjer som skolverket utgav i ett PM i januari i år (läs hela här) är det upp till den enskilde läraren att avgöra om den heltäckande slöjan försvårar undervisningen och då antingen se till att komma runt hindren så eleven kan delta ändå (t.ex. genom att eleven i en provsituation kan identifiera sig genom att lyfta på slöjan i enrum inför kvinnlig personal), eller förbjuda deltagande i undervisningen om det finns säkerhetsrisker (som vid slöjdmoment och annat där slöjan kan fastna). Syftet är att i så låg omfattning som möjligt inskränka religionsfriheten.

Detta är fel anser Guillou och menar att vissa saker är lagbrott och aldrig kan tillåtas med hänvisning till religionsfrihet. Att acceptera att skolflickor bär niqab och burka är att gå emot FN:s riktlinjer, Europarådets resolution och Europadomstolens domar där man slagit fast att burka- och niqabförbud  är helt i linje med Europarådets konventioner och lagar mot kvinnodiskriminering, menar han. Guillou drar, med vissa reservationer, paralleller med kvinnlig könsstympning: ”Religiös extrem klädsel är inte lika skadligt för barn som att få sina underliv sönderskurna av kvacksalvare. Det är en påtaglig skillnad. Men är det ett argument för att tillåta oskicket?” frågar han retoriskt, och svarar sedan nej.

Guillou är noga med att påpeka att varken heltäckande slöja eller kvinnlig omskärelse är något som påbjuds i Koranen. Men även om något påbjuds i en religiös skrift (som t.ex. Bibelns gammaltestamentliga lag om att otrohet ska straffas med döden genom stening) kan det inte accepteras i religionsfrihetens namn om det strider mot  ett lands demokratiska lagar.

”Det är inte att visa respekt för invandrarkultur att låta sig toppridas av extrema minoriteters strävan att bevara kvinnoförtryck. Respekten ligger i att behandla alla människor lika”, avslutar Guillou sin kolumn. Läs hela texten här

Slöjan är en ofta debatterad och ibland infekterad fråga som brukar bli föremål för diskussion i religionsfröknarnas klassrum. Hjälper vi unga flickor i skolan genom att acceptera heltäckande slöja, eller sviker vi dem? Vad tycker du? Kommentera gärna!

2 reaktion på “Heltäckande slöja i skolan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>