Mitt ibland spöken och andar?

SvD kan man idag läsa om en SIFO-undersökning som visar att var femte svensk tror på spöken, och lika många säger sig ha varit i kontakt med, sett eller haft en förnimmelse av någon bortgången människa. En liknande SIFO-undersökning som genomfördes 1998 visade att det då var 17% av befolkningen som trodde på spöken.

Tron på att människor kan visa sig efter sin död har alltså ökat i vårt land. Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna kommenterar i artikeln resultatet av undersökningen och menar att dels har människor ett behov av att fylla det tomrum som kristendomen och kristna ritualer tidigare fyllde och dels har TV-program som tar upp det övernaturliga förstärkt den föreställning om spöken som finns i vår kultur.

Religionsfröknarna slänger en snabb blick på tv-tablån och noterar att ikväll sänds både ”Det okända” och ”Medium”. Kanske är det så att vi fascineras av det vi inte känner till. Kanske har vi ett behov av att förklara vad som händer efter döden, eller kanske kan vi finna en liten tröst i att livet inte tar slut i och med döden? Har vi ett tomrum att fylla, ett hål där tidigare religionen fanns, eller är vi helt enkelt bara påverkade av en rad TV-program?

Har sekulariseringen lämnat oss med en rad frågor utan svar?

Var femte tror på spöken…vad säger du?

Spöken - finns de?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>