Första kvinnliga ärkebiskopen i Svenska kyrkan

Idag har valet av ny ärkebiskop – alltså valet av högsta ledaren – ägt rum i Svenska kyrkan. Med en övervägande majoritet av rösterna vann Antje Jackelén och kommer därigenom att bli Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Hon övertar biskopsämbetet från Anders Wejryd som går i pension, men hennes installation sker först om 8 månader vid en högmässa i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014 vilken kommer att kunna följas i TV.

AntjeJackelén130207-4391Jackelén betonar relationen i gudstron och relationen människor emellan och säger i en intervju i SvD att  hon ser ekumenik (alltså samarbete mellan olika kyrkoinriktningar) och den interreligiösa dialogen med människor av annan tro – judar, muslimer och andra religiösa företrädare – som viktig, och ser religiös mångfald som en tillgång. Detta tycker Religionsfröknarna känns positivt och önskar Antje Jackelén lycka till i det nya ämbetet.

 

Bild: Wikimedia Commons 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>