Scientologins hemligheter

Igår sändes dokumentären ”Scientologins hemlighet”…och Religionsfröknarna satt förstås bänkade.

I dokumentären intervjuas fd. medlemmar i rörelsen av BBC-reportern John Sweeney och Sweeney och hans team besöker också rörelsens amerikanska huvudkvarter. Dokumentären målar upp en bild av en rörelse som hotar sina medlemmar, utövar total kontroll och makt. Familjer hålls skilda åt och medlemmar tvingas till abort då barn inte är tillåtet inom Scientologins Sjöorganisation, ett brödraskap inom Scientologin som ska utgöras av de mest hängivna scientologerna. Avhoppare berättar de hemligheter som Scientologin vill bevara och som scientologer menar att man bara kan förstå och vara redo för om man arbetat sig fram steg för steg och uppnått OT 3 (Operating Thetan nivå 3), rörelsens hemliga texter….berättelserna om den intergalaktiska rymdkejsaren Xenu som för 75 miljoner år sedan skickade thetanerna till jorden och sedan sprängde dem. Delar av det som återstår av thetanerna tar sig in i våra kroppar och gör oss sjuka. En berättelse som i dokumentären har som syfte att framställa hela rörelsen som galen – misstänker man. Dokumentären visar också hur själva TV-teamet förföljs och kontrolleras, och Scientologin framställs som en strikt kontrollerande, penningautsugande och farlig sekt.

Förstås intressant av få ta del av vad några avhoppare har att säga tycker vi…men naturligtvis blir bilden ensidig…avhoppare är ju i någon mån alltid kritiska till den rörelse de hoppat av från – annars skulle de ju inte hoppat av….och uppenbarligen finns det också de som anser att Scientologin är något positivt, Scientologikyrkan har ju ändå en eller ett par miljoner medlemmar i världen.

”Scientologins hemligheter” visar bara ena sidan av myntet…och huruvida det är den sanna bilden eller inte låter vi vara osagt (del av sanning är den ju naturligtvis eller någons sanning), men dokumentären kan vara klart värd att se. Om du missat den ligger den kvar på SVTplay i några dagar till…du hittar den här.

3 reaktion på “Scientologins hemligheter

  1. Det är just vad vi uppmanar till!! Vi säger inte alls att det är på det sättet, vi säger att dokumentären som sändes på TV säger att det är på det sättet…den enda information vi ger är informationen om vad programmet handlade om, inte om Scientologin! Vi poängterar också att man bör se programmet med källkritiska ögon!

  2. Man har hört mycket negativt om scientologin, och den här dokumentären ger precis samma sorts information som man redan är bekant med. Det är enbart svartmålning från en BBC reporter som verkar föra ett personligt krig mot scientologerna. Han tar ju upp mycket från sin förra dokumentär från 2007, så man får betrakta det som en uppföljare. Inga intervjuer med aktiva medlemmar från rörelsen, endast avhoppare. Reportern får tillfälle att förklara en känd incident där han tappade tålamodet fullständigt (vet inte om den fanns med i hans första dokumentär).

    Visst kan man göra en sådan dokumentär, men man ska inte döpa den till något så missvisande som ”Scientologins Hemligheter”. Den lovade så mycket mer än vad den innehöll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>