Hutteriter och klaner

Bara här om dagen pratade Religionsfröknarna om hutteriterna och om hur lite man läser och ser om hutteriter (inte minst i läroböcker). Därför var det väldigt roligt att upptäcka att det går en dokumentärserie om hutteriterna på National Geographic, ”Hutteriter – en amerikansk rörelse”. Så nu har ett avsnitt setts och naturligtvis måste de andra ses!

20131118-091625.jpg

Även igår kväll, eller inatt beroende på vad man har för tidsperspektiv, visades en intressant dokumentär om KKK. Dokumentären visade främst två klaner inom KKK och hur de arbetar för att tvätta bort rasismstämpeln och bli accepterade som en kristen gren. Tyvärr var det lite trassel med sändningen och Religionsfröknarna släckte lampan utan att ha sett slutet.

20131118-093105.jpg

Döden, döden, döden…

…så heter den nya programserie som hade premiär ikväll på SVT. Religionsvetaren Anna Lindman, som tidigare varit programledare för ”Från Sverige till himlen”, kommer i åtta avsnitt att behandla döden – och rädslorna och frågorna som många bär på kring döden – ur olika aspekter. Kvällens avsnitt handlade om hur hanteringen av döda kroppar går till.

Religionsfröknarna gillade premiäravsnittet och tycker att Anna Lindman, precis som i sina tidigare program, tar upp intressanta och känslomässigt svåra frågor på ett varsamt sätt. Vi ser fram emot de kommande sju avsnitten.

Om du missade kvällens avsnitt kan du gå in och se Döden, döden, döden på SVT Play.

Andlighetsmässor

I helgen var det en inspirationsmässa i Borlänge, med mässutställning och föreläsningar.

20131104-190121.jpg

I två dagar kunde man lyssna på föreläsningar och delta i workshops om allt från personlig utveckling och andlighet till hur det är att arbeta som medium, frigörande dans, häxor och schamaner, psykomagi och mycket mera. Man kunde också delta i trummeditationer och gruppmeditationer och prova på en mängd olika behandlingar. Alla besökare fick också möjlighet att bli spådd i runor gratis. En mycket spännande mässa!

20131104-190315.jpg

20131104-190332.jpg

 

Från en annan spännande mässa, som Religionsfröknarna inte hade möjlighet att delta i, kom rapporter idag; tidningen Näras andliga kryssning med många kända föreläsare och utställare. Det verkar ha varit en väldigt spännande kryssning, och nu måste Religionsfröknarna snabbt säkra sina platser till nästa års andliga kryssning!

20131104-190352.jpg

Mer om populärreligiositet

Idag har SVT Gävle-Dala ett inslag om poulärreligiostieten i Dalarna. Vi har ju i tidigare inlägg (här) skrivit om professor Liselotte Frisk och doktor Peter Åkerbäcks forskning och boken ”Den mediterande dalahästen”, och idag finns ett inslag på 5 minuter på SVT Gävle-Dala. Ett litet tips från oss…