Prisat terminsavslut

Idag är det midsommarafton, på ”rätt” datum dessutom då årets längsta dag på norra halvklotet – sommarsolståndet – faktiskt inträffar den 21 juni. Religionsfröknarna har precis gått på sommarlov och avnjöt första semesterdagen igår. Det känns väldigt skönt för vi har verkligen arbetat intensivt denna vår med en massa olika saker och det känns i kroppen att vilan behövs! Men… vi kommer nog inte att kunna hålla oss ifrån att jobba lite lätt i sommar ändå – till exempel med att se över webbsajten inför nästa läsår.

Precis i slutet av terminen, i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni, fick vi officiellt motta det pedagogiska priset för 2012. Vi fick ju veta att vi fått det redan i januari och har till och med hunnit utnyttja prispengarna till Jordanien-resan som vi tidigare bloggat om, men det kändes ändå lite pirrigt och festligt nu då det skulle offentliggöras ordentligt med blommor, diplom och symbolisk check. Vi har fått så många gratulationer, mycket beröm och fantastiska omdömen av vårt arbete att vi gick hem på ferieledighet som på små moln.

Här kan du läsa/höra vad Dalademokraten, DT och SR rapporterade, genom att klicka på länkarna.

Trevlig midsommar, och en härlig sommar tillönskas från Religionsfröknarna!

Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson med Religionsfröknarna efter prisutdelningen.

Krakow

Vår sista dag på resan har vi spenderat i Krakow. Det blev en strålande vacker och solig dag, och vi har under eftermiddagstimmarna flanerat omkring i det myllrande gatulivet vid och omkring det stora torget vid den mäktiga Mariakyrkan och saluhallen, och haft det mycket bra. Krakow är en riktigt vacker stad!

Vi började dagen med att besöka de judiska kvarteren (Kazimiers) och en gammal synagoga som fortfarande är i bruk: Remuh-synagogan samt den intilliggande judiska begravningsplatsen. Därefter vandrade vi runt i omgivningarna och såg bland annat några platser där scener av Schindlers List spelats in. Sedan åkte vi till stadsdelen där det judiska gettot låg under kriget och såg olika minnesmonument och var gettomurarna funnits.

Även Krakow hade ett koncentrationsläger: Płaszów, som var ett rent arbetsläger och alltså inte ämnat för ”utrotning”. Vi besökte platsen där det legat och såg det minnesmonument som rests över alla dem som trots allt dog/dödades i lägret (enligt vår guide ca 20 000 personer). Förutom det höga minnesmonumentet i sten finns det just inget som påminner om platsens historia. Det liknar mer ett frodigt grönområde idag. Innan vi gick in på området tittade vi på Amon Goeths kommendantvilla (Goeth hade som hobby att skjuta prick på judar i lägret: i filmen Schindlers list gör han det från sin balkong) och villan där SS hade sitt högkvarter kikade vi också på.

Vi fick även en snabb titt på Oskar Schindlers fabrik. De flesta av sina arbetare hämtade han bland judarna i Płaszów; i början för att tjäna mycket pengar på slavarbete; i slutet av kriget för att han insåg att han kunde rädda liv genom att ta dem till sin fabrik, trots att han vid det laget endast förlorade pengar på att hålla igång fabriken istället för att tjäna några och fick betala mycket mutor för att hålla sina arbetare vid liv.

På kvällen hade vi förmånen att äta på en kocher-restaurang medan vi fick lyssna till fantastisk livemusik av Jascha Lieberman Trio.

En riktigt bra dag!

Remuh-synagogan, med staket format som menorah-ljusstakar

 

Synagogan inifrån

 

Här spelades en scen ur filmen Schindlers List in

 

Monumentet i Płaszów

 

Samma monument med religionsfröknar i förgrunden

 

Mariakyrkan

Jascha Lieberman Trio