Söndag 27 januari

Idag infaller Mahayana-buddisternas nyår, men det kan variera lite från land till land, och nyåret firas i dagarna tre.
Men idag är också Förintelsens minnesdag, den 27 januari – samma datum som förintelselägret Auschwitz befriades. En dag att hedra och minnas Förintelsens offer, och inte minst påminna sig själv om vilka fruktansvärda konsekvenser som kan komma ur fördomar och hat. En viktig påminnelse i våra dagar!

Martin Luther King-dagen

Idag uppmärksammas Martin Luther King i en årligen återkommande internationell minnesdag som infaller den tredje måndagen i januari. Att man valt att minnas hans person och gärningar i januari har att göra med att Kings födelsedag var den 15 januari 1929. Minnesdagen har i Martin Luther Kings hemland USA varit officiell sedan 1986, men arbetet med att instifta en minnesdag togs upp redan samma år han mördades, 1968.

Martin Luther King var baptistpastor och en frontfigur i den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen och kämpade, i Mahatma Gandhis anda, för att svarta skulle få medborgerliga rättigheter i USA genom att uppmana till civil olydnad och andra fredliga metoder. För detta engagemang emottog han 1964 Nobels fredspris, och för samma engagemang blev han av rasistiska meningsmotståndare mördad den 4 april 1968.

Martin Luther King var en mycket skicklig retoriker och 1963 höll han ett berömt tal i Washington som bidragit till att han kallas en av de största talarna i amerikansk historia. Länk till ett utdrag ur talet: I Have a Dream 

I Sverige delas årligen sedan 2005 ett pris ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda. I år, 2013, tillfaller det priset den före detta europaparlamentarikern och fredskämpen Maj-Britt Theorin.

(Martin Luther King, bild från Wikimedia commons)

Spännande utbildningsdag

Idag tog religionsfröknarna med sig en grupp elever och åkte på utbildning. Eleverna ingår i vår nystartade grupp på skolan, en grupp som ska arbeta mot främlingsfientlighet och intolerans och arbeta med värdegrundsfrågor i praktiken. Ett mycket spännande projekt som vi startat, och vår förhoppning är att vi ska kunna öppna upp för nyfikenhet och öppenhet och skapa större tolerans och förståelse såväl på skolan som bland ungdomar i allmänhet.
Dagens utbildning ingår i ett kommunalt projekt, DOS-projektet, Dialog och Samverkan, och inte mindre än tio nationaliteter fanns representerade. Utbildningen fortsätter imorgon, och då ska det spånas kring olika mångkulturella projekt, både egna lokala (på skolan) och ev större gemensamma. Superspännande!

20130117-183218.jpg
Malin rollspelar under utbildningen.