Nyår – tid för reflektion och visioner

Alldeles snart har år 2012 passerat. Varje nyår brukar för många bli en tid för reflektion och tillbakablick. Media bidrar med krönikor som summerar året som gått i det offentliga livet. I år fokuseras framför allt ekonomisk kris, vädret, prinsessan Estelles födelse och Zlatans mål i Berlin. December månad detta år har varit mycket uppmärksammad, inte minst i nyandliga kretsar. Mayakalenderns slut den 21/12 2012 var inte en förutspådd undergång av världen utan slutet på fiskarnas tidsålder och början på vattumannens, menar nyandliga. En ny tidsålder som kommer att föra med sig en ökad andlig insikt hos människorna, sägs det. Även den 12/12 2012 uppmärksammades av många då numret 12 är speciellt i många religioner och kulturer.  En hel del passade på att gifta sig den dagen för att få det speciella datumet med tre tolvor i följd ingraverat i sina ringar. I december har även en, enligt vår uppfattning, urspårad traditionsbevarandehysteri blossat upp kring de klipp Disney valt att ta bort ur tomteverkstadsinslaget som visas i ”Kalle Ankas julafton”. Religionsfröknarna har svårt att förstå hur man kan vilja att den nidbild av svarta som picaninnydockan är ett uppenbart exempel på ska vara kvar när produktionsbolaget själva känner att det inte är en värdering man vill stå för eller förmedla till barn år 2012.

Även privat kan minnena från året göra sig mer påminda vid nyår. Barn har kanske kommit till världen och tillfört nya dimensioner till livet. Älskade anhöriga har kanske gått bort och lämnat gapande, smärtsamma tomrum.  Någon kanske har funnit kärleken, någon förlorat den; någon har kanske blivit av med sitt jobb eller fått ett nytt; blivit sjuk eller kanske blivit botad från sjukdom. Många och väldigt skiftande saker kan ha ägt rum och lämnat avtryck. Egentligen är det väl så att det är just de stora händelserna i livet som markerar ”före” och ”efter” och inte nyåret, individuellt. Varje dag i livet är en potentiell vågbrytare där något kan ta slut, förändras, påbörjas.

Kollektivt har vi ändå en gemensam samlingspunkt i det avslut och början som ett årsskifte innebär. Det behöver inte vara nyåret i vår internationella tideräkning, baserad på den gregorianska kalendern. Andra, parallella kalendrar finns. I den judiska är vi redan drygt tre månader in i det nya året – nyår firades i september. I den kinesiska almanackan lämnar vi drakens år, som det för närvarande är, och träder in i ormens år först den 10 februari 2013.  I många kulturer infaller nyåret omkring vårdagjämningen (21 mars). Och nog är det väl så att de flesta som tillhör lärarkollektivet känner att det egentliga året börjar vid läsårsstart, eller åtminstone att årets slut är då man går hem på ferieledighet…

För Religionsfröknarna är 2012 året då vi blåste liv i denna sajt.  Det började så smått med informationstexter och frågor om världsreligionerna, och eftersom vi gillar Flipped Classroom-konceptet byggde vi snart på med filmer. Vi har succesivt utvidgat sidan. Nu hittar många besökare vår sajt och vi får en hel del positiv feedback från lärarkollegor och deras elever ute i landet som tycker sajten är användbar, vilket är glädjande.

Samtidigt som nyår är en tid för reflektion är det också ett tillfälle för nystart och visioner om förbättringar. Man kanske siktar på att sköta sin hälsa bättre, motionera, stressa mindre, ägna sig mer åt det som är viktigt i livet och så vidare. Nyårslöften avges och mål sätts upp.

Under 2013 kommer vi att fortsätta bygga ut ”religionsfroknarna” med mer innehåll. Texter om fler religiösa rörelser och om nyandlighet, religion och vetenskap kommer att författas och nya filmer kommer att produceras, och i undervisningen ser vi fram emot påbörjade och nya, spännande projekt!

Gott nytt år önskar Religionsfrökarna. På återseende vårterminen 2013!

Ett inlägg i islamofobidebatten

Religionsfröknarna kommenterar en insändare i lokaltidningen som uttrycker farhågor om att Sverige kommer att ”islamifieras” och få medeltidslagar. En (omotiverad) rädsla som dessvärre inte är så lokal utan tycks förekomma lite här och var i vårt land…

Länk till insändaren här

Chatt, kunskapande… och prov

De senaste dagarna har Religionsfröknarna haft prov i kristendom med sina grupper. Den här gången lade vi provet i Titanpad, ett online-verktyg där flera elever kan arbeta i samma dokument. Eleverna fick arbeta två och två med att besvara de frågor som vi i förväg lagt in i dokumentet. I chatten fick de diskutera sig fram till gemensamma svar – och de hade förstås, i och med att provet skrevs online, tillgång till internet.

Ett av väldigt många elever omtyckt sätt att skriva prov på – och provet blev ännu ett lärtillfälle. Lyckat tycker Religionsfröknarna.