Januaribad

Religionsfröknarna fortsätter arbetet med att bygga upp sidan. Kommande vecka fokuserar vi österländsk religion i allmänhet och hinduism i synnerhet i vår klassrumsundervisning. The Guardian presenterade den 15/1 ett bildspel från rituella bad i Ganges under Makhar Sankranti-festivalen som firar solens återkomst till norra halvklotet. Inspirerande! Se länken

Ett annat bildspel visar ytterligare rituella bad i samband med det rysk-ortodoxa firandet av Epiphania den19 januari. Man firar Jesu dop (samt de tre vise männens besök hos Jesus, Maria och Josef) genom att bada i vatten något kallare än floden Ganges. Se här

Sveriges bidrag till den i övrigt badfriska religiösa världskartan denna månad var att få en ny religion registrerad. ”Det missionerande kopimistsamfundet” bygger sin tro på följande fundament:

  •  Kopiering av information är etiskt rätt.
  • Spridande av information är etiskt rätt.
  • Remixande är en heligare typ av kopiering än den perfekta, digitala kopieringen, då remixande är korskopiering av en mångfald av information.
  • Att kopiera eller remixa information som förmedlats av en annan person ses som en akt av respekt och ett starkt uttryck för acceptans och kopimistisk tro.

Gränserna för vad som idag kan definieras som andlig livsåskådning är… flytande?

En ny sida

Nu har vi äntligen kommit igång med skapandet av www.religionsfroknarna.se. Vi hoppas att sidan ska bli användbar för dig som läser gymnasiets religionskurser och/eller för dig som arbetar som lärare i gymnasieskolans religionskurser. Vår tanke är att samla allt material på ett och samma ställe, lättåtkomligt var man än är.

Sidan är just nu under uppbyggnad och vi kommer kontinuerligt att lägga ut mer material och uppdatera det material som ligger ute.