Några timmar kvar…

Packade och klara lämnar vi hotell Amman International och beger oss mot Queen Aila airport för att åka mot Wien. Vi har haft en fantastisk resa, inte minst tack vare hotellets personal; framför allt Yara som hjälpt oss med så mycket och gett oss den allra bästa tänkbara service och Mohammed, vår snälla chaufför som verkligen ansträngt sig för vår skull och för att göra våra upplevelser speciella och överraskat med till exempel gudstjänstbesök.

Nu återstår bara en natt i Wien innan vi är på svensk mark igen. Vi förmodar dock att vi både i tanke, tal och här på bloggen kommer att återvända till Jordanien, och vem vet… kanske vi kommer tillbaka en dag – inte minst den märkliga känslan av att flyta i Döda havet vore värt ett återbesök.

20130402-103700.jpg

20130402-103801.jpg

20130402-103836.jpg

20130402-103923.jpg

20130402-103947.jpg

20130402-144013.jpg

Eid Al-Adha

Idag infaller en av de största muslimska högtiderna, offerhögtiden Eid Al-Adha, som är den 10:onde dagen i den muslimska månaden Dhu Al-Hijja. I flera hem idag träffas familjer och släkter och firar tillsammans, äter god mat och ger varandra presenter.

Eid Al-Adha markerar slutfasen av vallfärdsdagarna (Hajj) som i år inleddes onsdagen den 24 oktober. Den 25 oktober var fastedag och den 26 är festdag. Ca 2 miljoner pilgrimer per år vallfärdar till Minaslätten och Arafatberget utanför Mecka i Saudiarabien.

Offerdagarna pågår till och med den 28 oktober i år, men det är alltså ikväll som det största firandet pågår. Det man högtidlighåller är minnet av då Allah testade Abrahams tro genom att be honom offra sin son, Ismael. Då sonen skulle offras sände Allah istället ett lamm som offrades.

Här hittar du ett bildspel som visar Eid Al-Adha firande i Uddevalla.

Brister i religionsundervisningen

Idag publicerade skolinspektionen sin rapport om en granskning av religionsundervisningen på sammanlagt 47 gymnasieskolor i Sverige – något som uppmärksammas av bl.a. Svenska Dagbladet. Religionsfröknarnas skola tillhör inte de granskade men vi har tagit del av rapporten och funnit flera positiva och inspirerande exempel på undervisning men tyvärr även en del olyckliga val religionslärarkollegor ute i landet gjort i sina klassrum.

Det som är mest bekymrande är att en del lärare undviker att ta ”besvärliga” diskussioner med elevgrupper där det förekommer mycket fördomar och främlingsfientlighet. Istället begränsas undervisningen i dessa grupper – som oftast består av yrkeselever – till de mest basala faktakunskaperna om olika religioners seder och uttryck. En del lärare har till och med undvikit att ta upp islam i undervisningen eftersom det är en religion som oftare än andra är föremål för misstänksamhet och rädsla och behäftad med fördomar från många håll.

 Religionsfröknarna tycker att det är väldigt beklagligt om man som lärare väljer bort de ”besvärliga” diskussionerna. Är det inte just i religionsklassrummet elevernas fördomar ska få stötas och blötas och bli belysta från olika håll för att kanske till slut omvärderas? Det är just de elevgrupper där intolerans mot oliktänkande finns som det är så oerhört viktigt att inte väja för detta utan våga möta eleverna och hjälpa dem att analysera sina ställningstaganden och nyansera dem.

Kollegor – är inte detta ett av våra viktigaste uppdrag?!