Nytt läsår – Nya möjligheter

Alla dessa härliga, lediga sommarveckor som nyss låg framför oss ligger nu plötsligt bakom oss. Men vilken fantastisk sommar vi har haft…och Religionsfröknarna ser förstås framemot en härlig höst också! För nu är det snart dags!
Hösten innebär ganska stora förändringar för Religionsfröknarnas del…då vi nu ska gå lite skilda vägar. Malin är tjänstledig i höst och kommer prova tjänst på annan skola. Annelie kommer också att vara ledig från sin tjänst då bebis förväntas anlända i september. Men…våra planer har inte förändrats för det, och vårt samarbete kommer att fortsätta! Vad gäller sidan och material på den så har vi nu, efter välbehövlig ledighet, tagit oss i kragen och börjat jobba med nya texter, nya filmer och nya uppgifter, och vi hoppas att det snart också syns!
Välkommen läsåret 13/14!
Nu kör vi!

20130807-175441.jpg

Prisat terminsavslut

Idag är det midsommarafton, på ”rätt” datum dessutom då årets längsta dag på norra halvklotet – sommarsolståndet – faktiskt inträffar den 21 juni. Religionsfröknarna har precis gått på sommarlov och avnjöt första semesterdagen igår. Det känns väldigt skönt för vi har verkligen arbetat intensivt denna vår med en massa olika saker och det känns i kroppen att vilan behövs! Men… vi kommer nog inte att kunna hålla oss ifrån att jobba lite lätt i sommar ändå – till exempel med att se över webbsajten inför nästa läsår.

Precis i slutet av terminen, i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni, fick vi officiellt motta det pedagogiska priset för 2012. Vi fick ju veta att vi fått det redan i januari och har till och med hunnit utnyttja prispengarna till Jordanien-resan som vi tidigare bloggat om, men det kändes ändå lite pirrigt och festligt nu då det skulle offentliggöras ordentligt med blommor, diplom och symbolisk check. Vi har fått så många gratulationer, mycket beröm och fantastiska omdömen av vårt arbete att vi gick hem på ferieledighet som på små moln.

Här kan du läsa/höra vad Dalademokraten, DT och SR rapporterade, genom att klicka på länkarna.

Trevlig midsommar, och en härlig sommar tillönskas från Religionsfröknarna!

Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson med Religionsfröknarna efter prisutdelningen.

Vad händer..?

Det har varit tyst från oss sedan hemkomsten från Jordanien och bloggen har blivit lite försummad, dels då det är mycket bråda tider just nu med nationella prov, samtal och alla rättningar inför betygssättning men också dels då vi kastat oss in i nästa projekt och ägnat stor tid åt att skriva projektbeskrivnignar och planer, ha möten och söka medel. Vi bedriver nämligen ett projekt, kallat Projekt: Respekt, på skolan. En grupp elever ska arbeta för ökad integration, tolerans och respekt på skolan och mot främlingsfientlighet och fördomar. Vi har tidigare bloggat om projektet här och här. Nu har vi fått medel för att med vår projektgrupp göra en studieresa till Polen tillsammans med SKMA, Svenska kommitén mot anti-semitism. En resa som kan visa de allra ytterska och mest hemska konsekvenserna som hat mot folkgruppen kan få. Vi åker redan den 28 maj så nu är tiden knapp och planeringen och förberedelserna intensiva. Vi kommer bland annat att besöka Oswiecim, Auschwitz I (Stammlager), Rabka, Auschwitz II (Birkenau), Krakow och de judiska kvarteren och Plazow och Schindlers fabrik.

Så en resa till ska vi ge oss ut på innan det är dags att sjunga om Studentens lyckliga da´r.

Den religiösa icke-konfessionella skolan…

Under senare hälften av förra veckan och under denna vecka har det skrivits en del i media om den skola som blivit anmäld till skolinspektionen då de lät eleverna lära sig utöva yoga med syftet att få en lugnare arbetsmiljö. Anmälaren ansåg att detta var religiöst och därmed stred mot skolans krav på icke-konfessionalitet. Anmälaren fick rätt i sak, och därmed får elever inte utöva yoga i skolan. Intressant.

Eller är det? Ja, kanske. För vad är egentligen religion och vad är religiöst? Yoga är en meditationsform med rötter i hindusimen och buddhismen. Absolut. Är det religiöst att utöva yoga? Ja, om det är det måste vi kanske konstatera att hindusimen fått ett rejält uppsving i vårt sekulära Sverige. För visst är det väl så att mer eller mindre varenda träningsanläggning numer erbjuder yoga, som avslappnings- och träningsform. Visserligen inte ledda av någon hinduisk guru, men det var väl knappast yogaövningarna i skolan heller. Är alla dessa människor som idag utövar yoga religiösa? En synnerligen ovetenskaplig förmodan är att den stora majoriteten inte ens tänker på att deras träningsform har religiöst ursprung. Hur det än är med den saken måste man ju ändå, i och med detta, ta sig en funderare kring vad som är religiösa inslag i skolan och därmed borde förbjudas, eller? För hur ska vi göra? Ska barn i svensk, icke-konfessionell, skola få fira påsk och rita påskteckningar? Fira jul? Ska svensk skola ens ha påsk- och jullov och ska de vara lediga på Kristi himmelsfärd? Ska det vara tillåtet att ha examen eller andra samlingar i kyrkan? Sjunga psalm 199 – mer känd som ”Den blomstertid nu kommer”? Skulle vi göra en djupare analys skulle vi förmodligen hitta en rad inslag i vår svenska, icke-konfessionella, skola som har sitt ursprung i religion. Dessa inslag ses dock, av gemene man, inte som religiösa, utan som delar av vår tradition och kultur…ett kulturarv som vi vill föra vidare.

Självklart ska vi ha en icke-konfessionell skola – men vi kanske borde reda ut vad som egentligen är konfessionellt.