Att döda barn..?

En etiskt känslig och högst diskutabel lag röstades idag igenom i Belgien. Dödshjälp för barn. Sedan 2002 tillåter Belgien dödshjälp för vuxna, men nu utvidgas alltså lagen till att omfatta svårt sjuka barn om både barnet, föräldern och även läkare uttrycker sådan vilja. Nederländerna har en lag som tillåter dödshjälp men sätter en nedre gräns på 12 år, men den nya belgiska lagen tillåter alltså dödshjälp oavsett barnets ålder så länge barnet är obotligt sjukt och lidande inte kan förhindras. Kristdemokraterna röstade emot denna lag och religiösa företrädare, kristna, muslimska och judiska ledare, har lämnat in en gemensam deklaration mot lagen skriver SvD. En kristdemokratisk invändning från ledamoten Els van Hoof var att barns hjärnor utvecklas fram till 18 års ålder och att barn därmed inte är kapabla att fatta ett sådant beslut skriver SVT och har också intervjuat en läkare som ställer sig kritisk till lagen och menar att man i princip alltid kan ge smärtlindring och att hon aldrig mött ett barn som vill dö.

En mycket svår diskussion tycker Religionsfröknarna som är lite förvånade över att lagen passerade med så pass stor marginal som den gjorde; dödshjälp i sig är ju en etisk fråga att vrida och vända på och om det då gäller barn, som ju faktiskt kanske inte fullt ut kan förstå konsekvenserna av ett sådant beslut eller som kanske inte ens riktigt förstår det definitiva med döden, gör ju frågan än mer komplex.

Hur resonerar du?

 

 

Sionism och antisemitism i etern

Varje fredag kl. 14.03 sänder P1 programmet ”Människor och tro”. Idag avhandlas sionismen och antisemitismen då författaren Ingmar Karlsson utifrån sin bok ”Bruden är vacker men har redan en man” berättar om sionismens rötter och hur den tar sig uttryck idag och kopplar detta till Palestina konflikten och till antisemitism. Även skolinformatör Jonathan Leman, från Expo, talar om hur ungdomar använder begreppen idag.

Ett alltid aktuellt ämne tycker Religionsfroknarna, och den sista tiden har vi ju blivit påminda om antisemitismen i världen genom bl.a dåden i Frankrike och Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalus, uttalanden….och förstås genom de tyvärr ständiga konflikterna på västbanken. Så har du möjlighet så tipsar Religionsfroknarna om att slå på P1 vid 14-tiden idag för intressant lyssning…och för den som inte har ett öra över idag kommer en ny chans imorgon kl. 17.00. Och för den som vill lyssna in de tidigare sändningarna, om bl.a Jehovas Vittnen, Pingstkyrkan och om Kenyas muslimer och kristna, så finns sändningarna här.