Läsårsstart

Religionsfroknarna har inte riktigt hunnit igång med arbetet med sidan för i år – men vi har jobbat desto mer med vår dagliga verksamhet så här under terminsstarten. Förutom att vi arbetat med årets pedagogiska planering av religionskursen och satt den i sjön så har vi också startat upp ett projekt på skolan tillsammans med Korskyrkan här i kommunen och studieförbundet Ibn Rushd. Projektet syftar till att öka förståelsen mellan olika kulturer och elever och en kristen representant och en muslimsk representant finns på skolan några dagar i veckan för att prata med elever – förstås inte ur ett religiöst perspektiv utan ett mänskligt. Vi kommer också att ha lektionsupplägg tillsammans. Vi startade upp projektet genom att samla alla elever i skolans hörsal där vi presenterade projektet lite kort och visade filmen ”Trevlig folk” – en film som Religionsfroknarna varmt rekommenderar till den som inte sett den!

Nu är vi igång med läsåret 15/16! :)

 

 

Höstterminen, so far…

Av bloggen att döma ser det ut som att Religionsfröknarna gått i ide. Det har vi inte.

Vi är, efter ett års tjänstledighet, tillbaka på Erikslundsgymnasiet igen. Vi började terminen med flytt av arbetsrum och har äntligen installerat oss i det nya rummet. Och religionsundervisningen är ju förstås i full gång. Just nu är kristendom på tapeten, och förra veckan fick vi besök på lektionen av Svenska Kyrkan. Eleverna fick en givande liten föreläsning och fick höra hur man kan leva och se på livet som kristen. Många bra frågor fick svar.

IMG_6521.JPG

Lite andra religionsrelaterade aktiviteter har vi också hunnit med. En andlig kryssning har vi varit på, fullspäckad med föreläsningar där vi fått veta allt från religiositet i Peru till drömtydning och hypnos. Våra diskussioner efteråt handlade mycket om hur New Age-rörelsen utvecklats sedan vi själva studerade religion…och den utvecklingen är vi väldigt intresserade av att lära oss mer om.

IMG_6501.JPG

 

Vi har också figurerat i Skolvärlden, Lärarnas Riksförbunds tidning. Förstås jätteroligt att de hörde av sig och ville besöka oss, och förstås jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas! Vi förväntade oss någon liten spalt om oss, och det var en skräckblandad överraskning att se att vi upptog flera sidor…och i ärlighetens namn…huh vilka bilder!

IMG_6599.JPG

 

Nu tar vi två dagars höstlov…och efter lovet ska vi försöka ta oss i kragen vad gäller vår högst eftersatta webbsida!

 

”Nu flippar vi” – föreläsning på Dala skolforum

Idag har Religionsfröknarna pratat om det omvända klassrummet på Dala Skolforum i Borlänge. Det var många åhörare där – roligt tycker vi! Vi är tacksamma om alla ni som lyssnade på oss kan ge oss några minuter och berätta vad ni tyckte om föreläsningen här!

Som vi lovade lägger vi här ut de länkar vi nämnde under föreläsningen.

Länklista till föreläsningen  ”Nu flippar vi” (klicka på texten):

 Wikimedia commons, flip. 

 Explain everything 

 

 Flipped classroom på YouTube

 Screencast-o-matic

 

 Flipped Learning.org

 

20131029-195932.jpg

Möten med religiösa företrädare

Idag har Religionsfröknarna varit och pratat om ”Möten med religiösa företrädare” på Högskolan Dalarna i Falun.
20131007-193318.jpg

Inledde gjorde religionslärare från Mora, som berättade om sitt koncept kring en religionsdag där elever under en dag får träffa en rad olika företrädare för olika religioner och livsåskådningar. En dag som de genomfört i 13 år, och de hade därmed massor av goda råd och tips, fallgropar men också vinster.

Vi tog vid och berättade kort om vad vi gör för att skapa möten; studiebesök, lektionsbesök och vår religionsdag, som inspirerats av just Moras, för att sedan gå in på virtuella möten, dels genom de intervjuer vi lägger ut här på sidan och dels om virtuella studiebesök i religiösa byggnader, religiösa TV-program och kanaler, nätsända gudstjänster, spel på nätet och så demonstrerade vi vår senaste idé som ännu inte genomförts med elever utan bara testkörts av oss; hangouts. Högskolans teknik ville däremot tyvärr inte riktigt samarbeta…så vi fick lägga in en liten kaffepaus och lösa vår uppkoppling med hjälp av våra mobiler istället…men till slut så!

20131007-194505.jpg
Lite tekniska problem

Vi kopplade upp oss på Google hangout och ringde upp Yogindra, John Doherty, som befann sig i Govindas templet i Stockholm. Yogindra berättade lite om rörelsen och om hur man skulle kunna använda hangout med elever. Med datorn visade han också runt i templet. Ett jättespännande sätt att skapa personliga möten men över nätet, och vi kan se att det skulle kunna användas på många olika sätt.

20131007-191728.jpg
Hangout med Yogindra från Krishna-rörelsen

Efter oss tog David Lifmark och Torsten Blomkvist, lektorer vid Högskolan Dalarna, över för att berätta om sitt framtida forskningsprojekt om möten med religiösa företrädare och undervisningens icke-konfessionalitet/konfessionalitet och om de iakttagelser de gjort när de varit hos oss och observerat. Dagen avslutades med lite samtal och diskussion, men tiden rann iväg och inte mycket utrymme fann kvar för det sistnämnda. Men Religionsfröknarna åkte hem glada över eftermiddagen.

Nytt läsår – Nya möjligheter

Alla dessa härliga, lediga sommarveckor som nyss låg framför oss ligger nu plötsligt bakom oss. Men vilken fantastisk sommar vi har haft…och Religionsfröknarna ser förstås framemot en härlig höst också! För nu är det snart dags!
Hösten innebär ganska stora förändringar för Religionsfröknarnas del…då vi nu ska gå lite skilda vägar. Malin är tjänstledig i höst och kommer prova tjänst på annan skola. Annelie kommer också att vara ledig från sin tjänst då bebis förväntas anlända i september. Men…våra planer har inte förändrats för det, och vårt samarbete kommer att fortsätta! Vad gäller sidan och material på den så har vi nu, efter välbehövlig ledighet, tagit oss i kragen och börjat jobba med nya texter, nya filmer och nya uppgifter, och vi hoppas att det snart också syns!
Välkommen läsåret 13/14!
Nu kör vi!

20130807-175441.jpg

Prisat terminsavslut

Idag är det midsommarafton, på ”rätt” datum dessutom då årets längsta dag på norra halvklotet – sommarsolståndet – faktiskt inträffar den 21 juni. Religionsfröknarna har precis gått på sommarlov och avnjöt första semesterdagen igår. Det känns väldigt skönt för vi har verkligen arbetat intensivt denna vår med en massa olika saker och det känns i kroppen att vilan behövs! Men… vi kommer nog inte att kunna hålla oss ifrån att jobba lite lätt i sommar ändå – till exempel med att se över webbsajten inför nästa läsår.

Precis i slutet av terminen, i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni, fick vi officiellt motta det pedagogiska priset för 2012. Vi fick ju veta att vi fått det redan i januari och har till och med hunnit utnyttja prispengarna till Jordanien-resan som vi tidigare bloggat om, men det kändes ändå lite pirrigt och festligt nu då det skulle offentliggöras ordentligt med blommor, diplom och symbolisk check. Vi har fått så många gratulationer, mycket beröm och fantastiska omdömen av vårt arbete att vi gick hem på ferieledighet som på små moln.

Här kan du läsa/höra vad Dalademokraten, DT och SR rapporterade, genom att klicka på länkarna.

Trevlig midsommar, och en härlig sommar tillönskas från Religionsfröknarna!

Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson med Religionsfröknarna efter prisutdelningen.

Vad händer..?

Det har varit tyst från oss sedan hemkomsten från Jordanien och bloggen har blivit lite försummad, dels då det är mycket bråda tider just nu med nationella prov, samtal och alla rättningar inför betygssättning men också dels då vi kastat oss in i nästa projekt och ägnat stor tid åt att skriva projektbeskrivnignar och planer, ha möten och söka medel. Vi bedriver nämligen ett projekt, kallat Projekt: Respekt, på skolan. En grupp elever ska arbeta för ökad integration, tolerans och respekt på skolan och mot främlingsfientlighet och fördomar. Vi har tidigare bloggat om projektet här och här. Nu har vi fått medel för att med vår projektgrupp göra en studieresa till Polen tillsammans med SKMA, Svenska kommitén mot anti-semitism. En resa som kan visa de allra ytterska och mest hemska konsekvenserna som hat mot folkgruppen kan få. Vi åker redan den 28 maj så nu är tiden knapp och planeringen och förberedelserna intensiva. Vi kommer bland annat att besöka Oswiecim, Auschwitz I (Stammlager), Rabka, Auschwitz II (Birkenau), Krakow och de judiska kvarteren och Plazow och Schindlers fabrik.

Så en resa till ska vi ge oss ut på innan det är dags att sjunga om Studentens lyckliga da´r.

Fotboll och homofobi

Idag har vår skola gästats av skådespelaren Mårten Svedberg som framförde sin enmansföreställning ”Fotbollsbögen”. En engagerande pjäs som handlade om diskriminerande attityder, mobbning och homofobi som kan förekomma i lagidrotter som fotboll – och inte bara där (jargongen kan nog förekomma även i många andra sammanhang).

Pjäsen var, på mer än ett plan, naken, direkt och träffsäker. Vi vågar påstå att ingen lämnade lokalen oberörd. Funderingar och diskussioner om respekt och tolerans  följer på detta. Se ”Fotbollsbögen” om du har möjlighet!

 

Kvällens Kalla Fakta

I kvällens Kalla Fakta granskades den av TV4 så kallade ”sektskolan”, Labora skolan som drivs av den kristna rörelsen Plymouthbröderna.  Rörelsen har både exklusiva, mer slutna, och öppna församlingar. De exklusiva församlingarna håller sig relativt strikt till de regler de har att leva efter; de får inte se på TV eller lyssna radio, läsa vid universitet, rösta eller kandidera i politiska val, ha en livförsäkring, bära vapen, vara medlem i fackförening, gifta sig/vara sammanboende med eller äta tillsammans med icke-medlemmar.

I kvällens Kalla Fakta granskades alltså Plymouthbrödernas skola Labora skolan. Så vitt Religionsfröknarna kunde förstå handlade kritiken om tre huvdsakliga punkter: censur av internet, obehöriga lärare och utebliven information om högskoleprovet. Något skolinspektionen sade sig inte känna till. Övrig kritik som framfördes i programmet riktades snarare mot rörelsens ideologi än mot skolverksamheten; såsom att man måste lämna rörelsen om man väljer att gifta sig med någon utanför den och att ungdomarna inte fick använda dator eller se på film.

Frågan som ställs är om en ”sektskola” ska få drivas med statliga medel. Debatten är viktig och intressant, om än aningen osaklig, tycker Religionsfröknarna. I vilken utsträckning har föräldrar rätt att välja hur de vill uppfostra sina barn? Hur förhåller man sig till andra friskolor som bygger på mindre kontroversiella ideologier, som ex. våra Waldorfskolor (som bygger på Antroposofisk ideologi). En diskussion om likvärdig, och läroplans- och skollagsförenlig, utbildning måste föras i Sverige, och Skolinspektionen måste säkerställa den. Men när det gäller konfessionella skolor måste man akta sig för att inte, som i det här fallet Kalla Fakta, fastna i huruvida man ställer sig bakom ideologin eller finner den väldigt konstig. Vi måste arbeta för öppenhet och dialog med dessa skolor, av nämnda skäl, inte pressa dem till att försvara sin tro – det kan motverka själva syftet.

Missade du kvällens Kalla Fakta finns kvällens program här.

 

Brister i religionsundervisningen

Idag publicerade skolinspektionen sin rapport om en granskning av religionsundervisningen på sammanlagt 47 gymnasieskolor i Sverige – något som uppmärksammas av bl.a. Svenska Dagbladet. Religionsfröknarnas skola tillhör inte de granskade men vi har tagit del av rapporten och funnit flera positiva och inspirerande exempel på undervisning men tyvärr även en del olyckliga val religionslärarkollegor ute i landet gjort i sina klassrum.

Det som är mest bekymrande är att en del lärare undviker att ta ”besvärliga” diskussioner med elevgrupper där det förekommer mycket fördomar och främlingsfientlighet. Istället begränsas undervisningen i dessa grupper – som oftast består av yrkeselever – till de mest basala faktakunskaperna om olika religioners seder och uttryck. En del lärare har till och med undvikit att ta upp islam i undervisningen eftersom det är en religion som oftare än andra är föremål för misstänksamhet och rädsla och behäftad med fördomar från många håll.

 Religionsfröknarna tycker att det är väldigt beklagligt om man som lärare väljer bort de ”besvärliga” diskussionerna. Är det inte just i religionsklassrummet elevernas fördomar ska få stötas och blötas och bli belysta från olika håll för att kanske till slut omvärderas? Det är just de elevgrupper där intolerans mot oliktänkande finns som det är så oerhört viktigt att inte väja för detta utan våga möta eleverna och hjälpa dem att analysera sina ställningstaganden och nyansera dem.

Kollegor – är inte detta ett av våra viktigaste uppdrag?!