Vad händer..?

Det har varit tyst från oss sedan hemkomsten från Jordanien och bloggen har blivit lite försummad, dels då det är mycket bråda tider just nu med nationella prov, samtal och alla rättningar inför betygssättning men också dels då vi kastat oss in i nästa projekt och ägnat stor tid åt att skriva projektbeskrivnignar och planer, ha möten och söka medel. Vi bedriver nämligen ett projekt, kallat Projekt: Respekt, på skolan. En grupp elever ska arbeta för ökad integration, tolerans och respekt på skolan och mot främlingsfientlighet och fördomar. Vi har tidigare bloggat om projektet här och här. Nu har vi fått medel för att med vår projektgrupp göra en studieresa till Polen tillsammans med SKMA, Svenska kommitén mot anti-semitism. En resa som kan visa de allra ytterska och mest hemska konsekvenserna som hat mot folkgruppen kan få. Vi åker redan den 28 maj så nu är tiden knapp och planeringen och förberedelserna intensiva. Vi kommer bland annat att besöka Oswiecim, Auschwitz I (Stammlager), Rabka, Auschwitz II (Birkenau), Krakow och de judiska kvarteren och Plazow och Schindlers fabrik.

Så en resa till ska vi ge oss ut på innan det är dags att sjunga om Studentens lyckliga da´r.

Sionism och antisemitism i etern

Varje fredag kl. 14.03 sänder P1 programmet ”Människor och tro”. Idag avhandlas sionismen och antisemitismen då författaren Ingmar Karlsson utifrån sin bok ”Bruden är vacker men har redan en man” berättar om sionismens rötter och hur den tar sig uttryck idag och kopplar detta till Palestina konflikten och till antisemitism. Även skolinformatör Jonathan Leman, från Expo, talar om hur ungdomar använder begreppen idag.

Ett alltid aktuellt ämne tycker Religionsfroknarna, och den sista tiden har vi ju blivit påminda om antisemitismen i världen genom bl.a dåden i Frankrike och Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalus, uttalanden….och förstås genom de tyvärr ständiga konflikterna på västbanken. Så har du möjlighet så tipsar Religionsfroknarna om att slå på P1 vid 14-tiden idag för intressant lyssning…och för den som inte har ett öra över idag kommer en ny chans imorgon kl. 17.00. Och för den som vill lyssna in de tidigare sändningarna, om bl.a Jehovas Vittnen, Pingstkyrkan och om Kenyas muslimer och kristna, så finns sändningarna här.