Att döda barn..?

En etiskt känslig och högst diskutabel lag röstades idag igenom i Belgien. Dödshjälp för barn. Sedan 2002 tillåter Belgien dödshjälp för vuxna, men nu utvidgas alltså lagen till att omfatta svårt sjuka barn om både barnet, föräldern och även läkare uttrycker sådan vilja. Nederländerna har en lag som tillåter dödshjälp men sätter en nedre gräns på 12 år, men den nya belgiska lagen tillåter alltså dödshjälp oavsett barnets ålder så länge barnet är obotligt sjukt och lidande inte kan förhindras. Kristdemokraterna röstade emot denna lag och religiösa företrädare, kristna, muslimska och judiska ledare, har lämnat in en gemensam deklaration mot lagen skriver SvD. En kristdemokratisk invändning från ledamoten Els van Hoof var att barns hjärnor utvecklas fram till 18 års ålder och att barn därmed inte är kapabla att fatta ett sådant beslut skriver SVT och har också intervjuat en läkare som ställer sig kritisk till lagen och menar att man i princip alltid kan ge smärtlindring och att hon aldrig mött ett barn som vill dö.

En mycket svår diskussion tycker Religionsfröknarna som är lite förvånade över att lagen passerade med så pass stor marginal som den gjorde; dödshjälp i sig är ju en etisk fråga att vrida och vända på och om det då gäller barn, som ju faktiskt kanske inte fullt ut kan förstå konsekvenserna av ett sådant beslut eller som kanske inte ens riktigt förstår det definitiva med döden, gör ju frågan än mer komplex.

Hur resonerar du?

 

 

Scientologins hemligheter

Igår sändes dokumentären ”Scientologins hemlighet”…och Religionsfröknarna satt förstås bänkade.

I dokumentären intervjuas fd. medlemmar i rörelsen av BBC-reportern John Sweeney och Sweeney och hans team besöker också rörelsens amerikanska huvudkvarter. Dokumentären målar upp en bild av en rörelse som hotar sina medlemmar, utövar total kontroll och makt. Familjer hålls skilda åt och medlemmar tvingas till abort då barn inte är tillåtet inom Scientologins Sjöorganisation, ett brödraskap inom Scientologin som ska utgöras av de mest hängivna scientologerna. Avhoppare berättar de hemligheter som Scientologin vill bevara och som scientologer menar att man bara kan förstå och vara redo för om man arbetat sig fram steg för steg och uppnått OT 3 (Operating Thetan nivå 3), rörelsens hemliga texter….berättelserna om den intergalaktiska rymdkejsaren Xenu som för 75 miljoner år sedan skickade thetanerna till jorden och sedan sprängde dem. Delar av det som återstår av thetanerna tar sig in i våra kroppar och gör oss sjuka. En berättelse som i dokumentären har som syfte att framställa hela rörelsen som galen – misstänker man. Dokumentären visar också hur själva TV-teamet förföljs och kontrolleras, och Scientologin framställs som en strikt kontrollerande, penningautsugande och farlig sekt.

Förstås intressant av få ta del av vad några avhoppare har att säga tycker vi…men naturligtvis blir bilden ensidig…avhoppare är ju i någon mån alltid kritiska till den rörelse de hoppat av från – annars skulle de ju inte hoppat av….och uppenbarligen finns det också de som anser att Scientologin är något positivt, Scientologikyrkan har ju ändå en eller ett par miljoner medlemmar i världen.

”Scientologins hemligheter” visar bara ena sidan av myntet…och huruvida det är den sanna bilden eller inte låter vi vara osagt (del av sanning är den ju naturligtvis eller någons sanning), men dokumentären kan vara klart värd att se. Om du missat den ligger den kvar på SVTplay i några dagar till…du hittar den här.

Kvällens Kalla Fakta

I kvällens Kalla Fakta granskades den av TV4 så kallade ”sektskolan”, Labora skolan som drivs av den kristna rörelsen Plymouthbröderna.  Rörelsen har både exklusiva, mer slutna, och öppna församlingar. De exklusiva församlingarna håller sig relativt strikt till de regler de har att leva efter; de får inte se på TV eller lyssna radio, läsa vid universitet, rösta eller kandidera i politiska val, ha en livförsäkring, bära vapen, vara medlem i fackförening, gifta sig/vara sammanboende med eller äta tillsammans med icke-medlemmar.

I kvällens Kalla Fakta granskades alltså Plymouthbrödernas skola Labora skolan. Så vitt Religionsfröknarna kunde förstå handlade kritiken om tre huvdsakliga punkter: censur av internet, obehöriga lärare och utebliven information om högskoleprovet. Något skolinspektionen sade sig inte känna till. Övrig kritik som framfördes i programmet riktades snarare mot rörelsens ideologi än mot skolverksamheten; såsom att man måste lämna rörelsen om man väljer att gifta sig med någon utanför den och att ungdomarna inte fick använda dator eller se på film.

Frågan som ställs är om en ”sektskola” ska få drivas med statliga medel. Debatten är viktig och intressant, om än aningen osaklig, tycker Religionsfröknarna. I vilken utsträckning har föräldrar rätt att välja hur de vill uppfostra sina barn? Hur förhåller man sig till andra friskolor som bygger på mindre kontroversiella ideologier, som ex. våra Waldorfskolor (som bygger på Antroposofisk ideologi). En diskussion om likvärdig, och läroplans- och skollagsförenlig, utbildning måste föras i Sverige, och Skolinspektionen måste säkerställa den. Men när det gäller konfessionella skolor måste man akta sig för att inte, som i det här fallet Kalla Fakta, fastna i huruvida man ställer sig bakom ideologin eller finner den väldigt konstig. Vi måste arbeta för öppenhet och dialog med dessa skolor, av nämnda skäl, inte pressa dem till att försvara sin tro – det kan motverka själva syftet.

Missade du kvällens Kalla Fakta finns kvällens program här.

 

Religionsfröknarna tipsar…

Äntligen börjar den nya säsongen av dokumentärserien ”Från Sverige till himlen”. Du har väl inte missat den? I morgondagens, och säsongens första, avsnitt möter programledaren Anna Lindman Barsk, journalist, programledare och religionsvetare, en shiamuslimsk man från Märsta. Hon följer honom i vardagen och under sorgemanifestationen Ashura – en högtid som firas för att minnas Alis sons, martyren Husyans, död. En dag då vissa shiamuslimer slår sig blodiga med kedjor eller knivförsedda kedjor – även om man idag förespråkar att man ska göra inre bot istället för fysisk. Men Ashura var också den dag då Gud räddade Mose och hans folk ur Faraos slaveri och Mose och hans folk fastade under de dagarna för att tacka Gud, att fasta under Ashura är därför rekommenderat.

Religionsfröknarna ser framemot en ny spännande säsong av ”Från Sverige till himlen” och planerar att bänka sig framför TV:n imorgon…men tills dess kan man ju tjuvkika lite här!