Höstterminen, so far…

Av bloggen att döma ser det ut som att Religionsfröknarna gått i ide. Det har vi inte.

Vi är, efter ett års tjänstledighet, tillbaka på Erikslundsgymnasiet igen. Vi började terminen med flytt av arbetsrum och har äntligen installerat oss i det nya rummet. Och religionsundervisningen är ju förstås i full gång. Just nu är kristendom på tapeten, och förra veckan fick vi besök på lektionen av Svenska Kyrkan. Eleverna fick en givande liten föreläsning och fick höra hur man kan leva och se på livet som kristen. Många bra frågor fick svar.

IMG_6521.JPG

Lite andra religionsrelaterade aktiviteter har vi också hunnit med. En andlig kryssning har vi varit på, fullspäckad med föreläsningar där vi fått veta allt från religiositet i Peru till drömtydning och hypnos. Våra diskussioner efteråt handlade mycket om hur New Age-rörelsen utvecklats sedan vi själva studerade religion…och den utvecklingen är vi väldigt intresserade av att lära oss mer om.

IMG_6501.JPG

 

Vi har också figurerat i Skolvärlden, Lärarnas Riksförbunds tidning. Förstås jätteroligt att de hörde av sig och ville besöka oss, och förstås jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas! Vi förväntade oss någon liten spalt om oss, och det var en skräckblandad överraskning att se att vi upptog flera sidor…och i ärlighetens namn…huh vilka bilder!

IMG_6599.JPG

 

Nu tar vi två dagars höstlov…och efter lovet ska vi försöka ta oss i kragen vad gäller vår högst eftersatta webbsida!

 

Andlighetsmässor

I helgen var det en inspirationsmässa i Borlänge, med mässutställning och föreläsningar.

20131104-190121.jpg

I två dagar kunde man lyssna på föreläsningar och delta i workshops om allt från personlig utveckling och andlighet till hur det är att arbeta som medium, frigörande dans, häxor och schamaner, psykomagi och mycket mera. Man kunde också delta i trummeditationer och gruppmeditationer och prova på en mängd olika behandlingar. Alla besökare fick också möjlighet att bli spådd i runor gratis. En mycket spännande mässa!

20131104-190315.jpg

20131104-190332.jpg

 

Från en annan spännande mässa, som Religionsfröknarna inte hade möjlighet att delta i, kom rapporter idag; tidningen Näras andliga kryssning med många kända föreläsare och utställare. Det verkar ha varit en väldigt spännande kryssning, och nu måste Religionsfröknarna snabbt säkra sina platser till nästa års andliga kryssning!

20131104-190352.jpg

Vårt populärreligiösa Dalarna

I dagarna presenteras resultatet av Liselotte Frisk och Peter Åkerbäcks forskningsrapport om poulärreligiositet och nyandlighet i Dalarna i boken ”Den mediterande Dalahästen” och i lokaltidningen intervjuas idag Liselotte Frisk om rapporten (DT.se). Under tre års tid har författarna forskat kring detta genom deltagande i mässor, seanser, besök på hälsocentran, gym, kursgårdar och andra platser där nyandlingheten finns. De har också studerat reklam och annan skriftlig information och de har kommit fram till att i länet arbetar 441 personer som schamaner, medium eller helare och att 4.400 personer minst en gång i veckan besöker någon någon nyandlig eller polulärreligiös aktivitet såsom healing, seans, auyurveda, reiki, diksha, homeopati eller liknande. Rapporten visar också att definitionen av vad som är religion idag inte är lika klar och avgränsad och att nyandlighet idag är mer accepterat än tidigare.

Religionsfröknarna ser framemot läsningen av ”Den mediterande Dalahästen”.

Rättegång mot andeutdrivning

Idag inleddes den uppmärksammade rättegången i Borås tingsrätt mot den pappa, styvmamma och de två pastorer som nu står åtalade för grov misshandel och grov fridskränkning. De åtalade ska under ungefär ett års tid ha utsatt en då 12-årig flicka för olika former av exorcism, då man ansåg att onda andar besatt flickans kropp och hon var en häxa. Flickan har, enligt Sveriges Radio, berättat om svält, hur hon bränts med glödande knivar och om hur man dunkat hennes huvud i golvet och hällt olja och vitlök i hennes ögon. På SvD kan man läsa att hon också ska ha filmats framför församlingen under förnedrande omständigheter. I samma artikel framgår att åklagare inledde dagens förhandling med att påvisa de religiösa motiv som finns till misshandeln och kränkningarna. Enligt Aftonbladet kom fallet i dager då socialtjänsten i Borås fick in flera anmälningar under 2010. Flickan är idag 14 år och placerad i fosterhem. Samtliga inblandade är kristna, men med en folktro på andeväsen, häxor och demoner. Religionsfröknarna följer fallet och förfasas naturligtvis över det som skett och gjorts mot flickan, och anser självfallet att rätten att utöva sin religion eller folktro aldrig får stå över de mänskliga rättigheterna. Men vi ser också en problematik i detta. Kan man ställa människor till svars då de utövat vad de trott vara det rätta, det som deras tro påbjuder och detta med stöd av en församling och två pastorer. Har man gjort fel om man gjort det man i sitt sinne och sitt hjärta trott var det bästa för den andra personen? Kan man åberopa något som liknar ”god tro” om man gjort det som är självklart rätt i en kultur men brott i en annan? På vilket etiskt plan ska man resonera?

Som sagt, Religionsfröknarna anser att religionsfriheten är en självklar rättighet, men den får aldrig ställas över individens rättighet och resultera i kränkningar eller misshandel, och ett brott mot Sveriges lag är förstås ett brott och de skyldiga ska hållas ansvariga. Men frågan har också ytterligare en dimension.

Bluff eller begåvning?

Religionsfröknarna har haft sportlov, en vecka med välbehövlig ledighet och fantastiskt väder! Men nu vankas åter arbetsvecka och Religionsfröknarna tar tag i arbetet igen.

I ett tidigare inlägg skrev Religionsfröknarna om den SIFO-undersökning som visar att mer än var femte svensk uppger sig ha sett, haft en förnimmelse av eller varit i kontakt med andar. (Hela inlägget här) Tron på andar och spöken ökar i Sverige och igår tog Expressen.se upp detta i Ledaren apropå att Polisen i Värmland tagit hjälp av en sierska i sökandet efter en försvunnen man, och menar att detta är vidskeplighet och dumheter. Sakine Madon skriver i Ledaren att: ”När brottsoffer, vårdbehövande och arbetslösa utsätts för skattefinansierade spökjägare och allsköns skojare har gränsen däremot passerats med råge.” Ja, vart går gränsen och finns det en gräns? Ska polis och andra myndigheter ägna sig åt det som med säkerhet är vetenskapligt belagt och bevisbart, eller är det positivt att myndigheter ser utanför ramarna? Ska skattepengar användas för ersättning till människor som besitter särskilda förmågor och som exempelvis kan kommunicera med andar eller föremål, eller är det som Madon skriver ”skattefinansierade spökjägare och allsköns skojare”? Religionsfröknarna har inget svar, men ställer frågan:

Vad tycker du?