Veckans andra studiebesök

Idag var det dags för religionsfröknarnas andra besök på Wat Dalarna Vanaram, och delar av dagens besök finns att titta på på Webb-TV här.

Religionsfröken

Även idag tog Eakaphol emot oss, men hade lagt upp besöket lite annorlunda än tisdagens besök. Eakaphol berättade lite mer ingående om den buddhistiska tron denna gång, och lite mindre om sitt eget munkliv – dock inte mindre intressant! Religionsfröknarna och eleverna fick, precis som i tisdags, prova på en stunds meditation, men denna gång även lära sig att hälsa på Buddha. Eakaphol visade sedan runt i lokalerna.

Buddhistisk munk

Dalarnas buddhistförening bildades 2003, och driver templet och klostret i egen regi, helt finansierat på privata donationer. Som nämnts i tidigare inlägg bor just nu sju munkar i klostret, men de besöker också andra kloster i såväl andra städer som andra länder under relativt långa perioder, och just nu finns fyra munkar på plats. Förutom klosterverksamheten bedriver föreningen en mängd andra aktiviteter såsom meditationskurser, skådespel, anordnar olika sammankomster och träffar och firar högtider, och alla, buddhist eller inte, är välkomna till templet när som helst! (För den som är intresserad av att besöka Wat Dalarna Vanarams hemsida finns den här, men den är tyvärr inte så utförlig på svenska).

Religionsfröknarna har haft en intressant och händelserik vecka, tillsammans med fantastiska elever, och tackar Wat Dalarna Vanaram för spännande besök!

Offer till Buddha

Studiebesök

Idag tog religionsfröknarna med sig lite mer än hälften av religionseleverna och åkte till det buddhistiska templet och munkklostret Wat Dalarna Vanaram i Ulvshyttan. Templet och klostret är inhyst i en fd. skola, i den natursköna miljön vid sjön Ulven, och just nu bor sju munkar, från Thaliand och Sri Lanka, i klostret. Just idag fanns fyra munkar på plats, resten var på resande fot.

Religionsfröknarna i Ulvshyttan

Munken Eakaphol Laphutama tog emot och berättade om buddhismen och om sitt liv som buddistisk munk i Sverige. Religionsfröknarna och religionseleverna fick också prova på en stunds meditation. Munkarna tillhör den inriktning inom buddhismen som kallas theravada, och Eakaphol berättade om alla de 227 regler theravada-munkar måste följa, men också om hur ”vanliga” människor lever och bör handla och tänka.

Munken Eakaphol

Ett spännande sätt att få en inblick i och ökade kunskaper och förståelse om buddhismen tycker religionsfröknarna och längtar redan till torsdag då det är dags för ett nytt besök med resten av eleverna.