Religionens baksida

För närvarande uppmärksammar  kvinnorättsorganisationer och flera medier ett kvinnoöde i El Salvador. Beatriz är 22 år och väntar sitt andra barn, men graviditeten håller på att leda till hennes död.  Fostret hon bär är kraftigt missbildat och saknar hjärna samt större delen av kraniet, och kommer inte att överleva. Samtidigt har Beatrice drabbats av en sjukdom som gör att graviditeten bryter ner hennes kropp. Bland annat håller hennes njurar  på att förstöras och sannolikt  kommer hon till slut att dö, om man inte aborterar fostret.

Men det tänker man inte göra.

För i El Salvador är abort under inga som helst omständigheter tillåtet, av religiösa skäl.  Den läkare som eventuellt skulle operera henne riskerar 30 års fängelse (liksom Beatriz själv skulle dömas till om hon skulle göra abort). Hon och hennes anhöriga, liksom medicinskt ansvariga läkare, vädjar att låta henne abortera det ändå dödsdömda fostret och låta Beatriz leva. Hon vill så gärna finnas för det barn hon redan har– sin son -  men tiden rinner ifrån henne  medan myndigheterna debatterar hennes fall.

Katolska kyrkan har stort inflytande över lagstiftningen i El Salvador, på gott och – i fall som detta – på ont.

Här kan du läsa mer om fallet.

Några timmar kvar…

Packade och klara lämnar vi hotell Amman International och beger oss mot Queen Aila airport för att åka mot Wien. Vi har haft en fantastisk resa, inte minst tack vare hotellets personal; framför allt Yara som hjälpt oss med så mycket och gett oss den allra bästa tänkbara service och Mohammed, vår snälla chaufför som verkligen ansträngt sig för vår skull och för att göra våra upplevelser speciella och överraskat med till exempel gudstjänstbesök.

Nu återstår bara en natt i Wien innan vi är på svensk mark igen. Vi förmodar dock att vi både i tanke, tal och här på bloggen kommer att återvända till Jordanien, och vem vet… kanske vi kommer tillbaka en dag – inte minst den märkliga känslan av att flyta i Döda havet vore värt ett återbesök.

20130402-103700.jpg

20130402-103801.jpg

20130402-103836.jpg

20130402-103923.jpg

20130402-103947.jpg

20130402-144013.jpg

Andra dagen i Amman

Idag har Religionsfröknarna utforskat lite mer av Ammans historiska, religiösa och arkeologiska platser. Efter en mycket förvirrad taxitur med en mycket pratglad och skämtsam taxichaufför som inte kunde något annat på engelska än ”That´s very good”, men som hade så mycket att berätta för oss att han två gånger ringde engelsktalande vänner som vi fick prata med, lyckades vi ta oss till den romerska amfiteatern i Ammans gamla stadsdelar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annelie vid Romerska teatern.

Den romerska teatern i Amman byggdes under mitten av 100-talet och har plats för 6000 åskådare. Teatern används ibland än idag för speciella evenemang. Vid teatern finns också ”The Jordan Folklore Museum” och ”The Museum of Popular Traditions”.

Antik ”slöja”, ett plagg som täckte nedre delen av ansiktet, sk. burgo.

Exempel på en mosaik, just denna kommer från Jerash, Church of Elias, Mary and Soreg, sent 500-tal.

Vi vandrade vidare genom Ammans gamla kvarter och stannade bl.a. till vid denna moské.

En mindre moské inklämd mellan en parkeringsplats och brandstationen.

Amman är, precis som Rom, uppbyggd på sju kullar. Det är branta backar och jobbiga promenader, men när man väl tagit sig upp för backarna belönas man med fantastiska utsikter och vyer.

Romerska teatern sedd från promenadvägen upp till Citadellet.

Backarna upp till Citadellet var branta och tunga, men väl uppe kunde vi vandra omkring bland gamla romerska, bystantinska och islamiska ruiner och samtidigt se ut över Amman.

Religionsfröknarna vid Herculestemplet.

Herculestemplet (och en märklig hand).

Vid Citadellet ligger också det Arkeologiska museet, där man bland andra bevarade artefakter kan se fragment av Döda Havsrullarna.

Annelie på väg in i Arkeologiska museet.

Delar av Döda Havsrullarna.

Citadellets Umayyad-moské från 700-talet.

Nöjda och trötta ska vi strax ta och krypa ner i sängen och ladda inför morgondagens äventyr…då vi äntligen ska åka till Klippstaden Petra.

 

 

Förföljda kristna

Igår kunde man i katolska Signum läsa om hur den nya islamistiska parlamentariska grupperingen al-Adala (rättfärdighet) i Kuwait arbetar för att minimera icke-muslimska grupper i landet. Al-Adala vill införa sharialagar, och den 12 april röstades det igenom ett förslag om att införa dödsstraff mot blasfemi, vilket bland annat innefattar försmädelser mot profeten Muhammed. Al-Adala vill också begränsa/skära ner antalet kultplatser för andra religioner än islam, vilket kommer att innebära färre församlingsplatser och eventuellt förbud mot kyrkor. Kuwaits 350 000 kristna invånare har förmodligen kärvare tider att vänta framöver.

Den 29 april rapporterade bl.a. Svd om en ny terrorattack mot kristna i norra Nigeria där tio gudstjänstbesökare dödades. Det var förmodligen islamistiska gruppen Boko Haram som stod bakom dådet, även om de inte officiellt tagit på sig skulden. Flera hundra kristna civila har dödats under året och under förra året dödades uppemot 1000 kristna i norra Nigeria av Boko Haram, vilka vill ”rensa” landet från kristna.

Situationen i dessa två länder klassas ändå inte som de allvarligaste för kristna, globalt sett. Enligt organisationen Open Doors kartläggning trakasseras kristna i 2/3 av världens länder. Man har upprättat en lista, och då hamnar Kuwait på 30:e plats av de länder där det innebär risk för förföljelse om man är kristen. Norra Nigeria hamnar på 13:e plats. Högst hamnar Nordkorea enligt Open Doors. I en artikel i Världen idag från december 2011 anges att mellan 50 000 och 70 000 norkoreanska kristna sitter i fångläger på grund av sin tro, då tillbedjan av någon annan än den Store Ledaren (alltså diktatorn) är förbjuden.

Religionsfrihet är långt ifrån en realitet i majoriteten av världens länder, liksom övrig yttrandefrihet och möjligheten att leva det liv man vill. Att inskränka människors inställning till existentiella frågor och förfölja oliktänkande är inte hållbart i en demokrati, anser Religionsfröknarna. Måtte vi aldrig hamna där igen i vårt land.

Söndag – gick du till kyrkan?

I så fall är sannolikheten att du är lite lyckligare än oss som inte gjorde det ganska stor. I alla fall enligt en stor amerikansk undersökning som publicerades på Dn.se i veckan. 300.000 personer har intervjuats och resultaten visar att den som besöker en kyrka, synagoga eller moské regelbundet är lyckligare än den som inte gör det…och allra lyckligast är man på söndagen.

Oavsett om du vistats i Guds hus denna helg eller inte hoppas Religionsfroknarna att du haft en skön helg…nu laddar vi inför ny vecka!

Framsteg för jämställdheten

Fredag, helgen stundar, och religionsfröknarna summerar veckan och konstarerar att det kanske finns en del att fira denna helg. I delstaten Washington har under veckan en lag som tillåter samkönade äktenskap röstats igenom och Washington är därmed den sjunde amerikanska delstaten som tillåter homovigslar. Samtidigt har i Saudiarabien kvinnornas kamp för att få köra bil tagit fart under veckan, women2drive har mobiliserat upproret, och fler körkortsansökningar från kvinnor än någonsin har kommit in. Många är de som tror att landet nu kommer att bli tvungna att ta bort lagen som förbjuder kvinnor att köra bil.

Två positiva händelser under veckan tycker Religionsfröknarna, och önskar alla en trevlig fredag.