Eid Al-Adha

Idag infaller en av de största muslimska högtiderna, offerhögtiden Eid Al-Adha, som är den 10:onde dagen i den muslimska månaden Dhu Al-Hijja. I flera hem idag träffas familjer och släkter och firar tillsammans, äter god mat och ger varandra presenter.

Eid Al-Adha markerar slutfasen av vallfärdsdagarna (Hajj) som i år inleddes onsdagen den 24 oktober. Den 25 oktober var fastedag och den 26 är festdag. Ca 2 miljoner pilgrimer per år vallfärdar till Minaslätten och Arafatberget utanför Mecka i Saudiarabien.

Offerdagarna pågår till och med den 28 oktober i år, men det är alltså ikväll som det största firandet pågår. Det man högtidlighåller är minnet av då Allah testade Abrahams tro genom att be honom offra sin son, Ismael. Då sonen skulle offras sände Allah istället ett lamm som offrades.

Här hittar du ett bildspel som visar Eid Al-Adha firande i Uddevalla.

Studera till imam?

Nej, just nu går inte det. År 2008 lades statens utredning om en imamutbildning ner…men snart kanske utbildningen finns. Kista folkhögskola vill nu, enligt Tro & Politik bedriva imamutbildning för 15-20 elever som ska studera arabiska, Koranen, Haditherna och islamsk lag, och utbildningen ska vara klar att starta höstterminen 2014. Vissa kritiska röster har höjts medan andra menar att finns utbildning av präster i vårt utbildningssystem i Sverige så ska utbildning av imamer finnas i vårt utbildningssystem. Vad säger du? Borde utbildning av imamer vara en självklarhet i ett multireligiöst samhälle där efterfrågan på utbildade imamer är stort, och i ett samhälle som utbildar präster – eller hör detta inte hemma i svensk utbildning?

Ska imamer utbildas i Svrige?

Religionsfröknarna tipsar…

Äntligen börjar den nya säsongen av dokumentärserien ”Från Sverige till himlen”. Du har väl inte missat den? I morgondagens, och säsongens första, avsnitt möter programledaren Anna Lindman Barsk, journalist, programledare och religionsvetare, en shiamuslimsk man från Märsta. Hon följer honom i vardagen och under sorgemanifestationen Ashura – en högtid som firas för att minnas Alis sons, martyren Husyans, död. En dag då vissa shiamuslimer slår sig blodiga med kedjor eller knivförsedda kedjor – även om man idag förespråkar att man ska göra inre bot istället för fysisk. Men Ashura var också den dag då Gud räddade Mose och hans folk ur Faraos slaveri och Mose och hans folk fastade under de dagarna för att tacka Gud, att fasta under Ashura är därför rekommenderat.

Religionsfröknarna ser framemot en ny spännande säsong av ”Från Sverige till himlen” och planerar att bänka sig framför TV:n imorgon…men tills dess kan man ju tjuvkika lite här!

Heltäckande slöja i skolan?

I Aftonbladet idag kritiserar Jan Guillou skolverkets generella acceptans av att flickor bär niqab eller burka, alltså heltäckande slöja där ansiktet är dolt, i skolan. I de riktlinjer som skolverket utgav i ett PM i januari i år (läs hela här) är det upp till den enskilde läraren att avgöra om den heltäckande slöjan försvårar undervisningen och då antingen se till att komma runt hindren så eleven kan delta ändå (t.ex. genom att eleven i en provsituation kan identifiera sig genom att lyfta på slöjan i enrum inför kvinnlig personal), eller förbjuda deltagande i undervisningen om det finns säkerhetsrisker (som vid slöjdmoment och annat där slöjan kan fastna). Syftet är att i så låg omfattning som möjligt inskränka religionsfriheten.

Detta är fel anser Guillou och menar att vissa saker är lagbrott och aldrig kan tillåtas med hänvisning till religionsfrihet. Att acceptera att skolflickor bär niqab och burka är att gå emot FN:s riktlinjer, Europarådets resolution och Europadomstolens domar där man slagit fast att burka- och niqabförbud  är helt i linje med Europarådets konventioner och lagar mot kvinnodiskriminering, menar han. Guillou drar, med vissa reservationer, paralleller med kvinnlig könsstympning: ”Religiös extrem klädsel är inte lika skadligt för barn som att få sina underliv sönderskurna av kvacksalvare. Det är en påtaglig skillnad. Men är det ett argument för att tillåta oskicket?” frågar han retoriskt, och svarar sedan nej.

Guillou är noga med att påpeka att varken heltäckande slöja eller kvinnlig omskärelse är något som påbjuds i Koranen. Men även om något påbjuds i en religiös skrift (som t.ex. Bibelns gammaltestamentliga lag om att otrohet ska straffas med döden genom stening) kan det inte accepteras i religionsfrihetens namn om det strider mot  ett lands demokratiska lagar.

”Det är inte att visa respekt för invandrarkultur att låta sig toppridas av extrema minoriteters strävan att bevara kvinnoförtryck. Respekten ligger i att behandla alla människor lika”, avslutar Guillou sin kolumn. Läs hela texten här

Slöjan är en ofta debatterad och ibland infekterad fråga som brukar bli föremål för diskussion i religionsfröknarnas klassrum. Hjälper vi unga flickor i skolan genom att acceptera heltäckande slöja, eller sviker vi dem? Vad tycker du? Kommentera gärna!

Religiös slakt

I SVT sändes igår ett reportage som handlade om skäktning, alltså slakt utan bedövning där djuret får halsen avskuren och avblodas medan det lever och är vid medvetande. Metoden är förbjuden i Sverige då den anses vara oskäligt plågsam i förhållande till bedövningsslakt som är gängse norm i vårt land. I övriga europeiska länder medges undantag från bedövningsregeln om slakten är religiös.

Skäktning är den slaktmetod som är religiöst tillåtet inom islam och inom judendom. Muslimer kallar sin slakt för halalslakt (där djuret skall vara vänt mot Mekka och få en bön läst över sig innan skäktning sker) medan den judiska kallas kosherslakt (viktigt här är effektivast möjliga avblodning vilket skäktning medför, eftersom moseböckerna säger att blod är förbjudet att äta). Något som framkom i reportaget var att många europeiska slakterier använder en maskinell skäktningsmetod utan bedövning med hänvisning till det undantag från bedövningsregeln som gäller för religiös slakt, men inte för att fylla behovet av religiöst slaktat kött – det produceras mångdubbelt mer sådant kött mot vad som efterfrågas - utan för att det är enklare och billigare än bedövningsslakt.”Kvalificerat djurplågeri” säger Sveriges veterinärförbund. Se inslag här (varning för starka bilder)

Idag bemöter judiska och muslimska representanter de kritiska röster som höjts mot religiös slakt. Namir Zetali, muslim och VD för ett svenskt halal-styckeri, berättar att halalslakt utförs i Sverige idag, helt inom ramen för svensk lagstiftning. I muslimska skrifter står ingenting om att djuret inte får bedövas – däremot får djuret inte vara dött innan avblodning. Se inslag här

Det judiska synsättet är dock att djuret dör vid slaktbedövning, eftersom bedövningen med slaktmask/slaktpistol gör djuret hjärndött innan det avblodas, även om hjärtat slår. Därför är bedövningsslakt inte kosher – alltså inte tillåtet. Peter Borenstein, judisk rabbin och läkare, anser inte att kosherslakt är plågsammare än bedövningsslakt. Kosherslakt måste utföras manuellt – inte i en automatisk maskin – av en specialutbildad judisk slaktare, och det snabba snittet och avblodningen gör snabbt djuret medvetslöst menar han. De judiska församlingarna och föreningarna i Sverige kräver att det svenska förbudet mot kosherslakt upphävs. Man anser att det är ett antisemitiskt föbud och hänvisar till att det svenska förbudet infördes under 1930-talet, strax efter att Nazi-tyskland lagstiftat emot kosherslakten. Läs mer här

Borde Sverige ändra reglerna angående slakt och göra undantag från bedövningsregeln, eller ska vi stå fast vid att den slaktmetod som idag bedöms vara den minst plågsamma för djuret inte är förhandlingsbar?

Böneutrop i Sverige?

Medan religionsfröknarna fortsätter arbetet med religionsfroknarna.se följer vi intresserat debatten om böneutrop i Sverige. Islamiska föreningen i Botkyrka kommun som lämnat in en ansökan till kommunen om tillstånd för böneutrop från minaretet vid moskén i Fittja. Idag sker böneutropen inne i moskén, men föreningen önskar ropa ut från minaretet inför fredagsbönen. Röster höjdes snabbt i landet och debatten på internet har varit livlig. Hur ska ett multireligiöst land svara? Är det månne jämförbart med klockringning?
I Schweiz hölls en folkomröstning om böneutrop i höstas och landet förbjöd byggen av minareter, och i samband med det beställde SVT en SIFO-undersökning som visar att 51% procent av de tillfrågade anser att böneutrop från minaret ska vara tillåtna, 23% anser att de borde förbjudas och 25% är tveksamma.
Religionsfröknarna gissar att beslutet kommer att bli principiellt viktigt och väntar med spänning.